settings icon
share icon
Kérdés

Milyen férjet keressek?

Válasz


Ha egy keresztény nőben megérett a vágy egy társ iránt, „Isten szíve szerint való férfit” kell keresnie (lásd ApCsel 13:22). Mindnyájunk életében az Úr Jézus Krisztushoz fűződő kapcsolat a legfontosabb, s ennek az összes többi kapcsolattal szemben elsőbbséget kell élveznie. Ha függőleges irányban – vagyis az Úr felé – rendben a kapcsolatunk, horizontális – emberi – kapcsolatainkban is ez fog tükröződni. A férjjelölt tehát olyan ember legyen, aki mindenekelőtt Isten Igéjének igyekszik engedelmeskedni, és Isten dicsőségére kíván élni (1Kor 10:31).

De vajon mely tulajdonságok lehetnek még fontosak ezen kívül? Pál apostol az 1Timóteus 3-ban elénk tárja azokat a jegyeket, amelyekkel egy jó férjnek rendelkeznie kell. Noha itt konkrétan az egyházi vezetőkkel szemben támasztott elvárásokról van szó, e tulajdonságoknak minden „Isten szíve szerint való férfira” jellemzőknek kell lenniük. Mai nyelvezetre átültetve így fogalmazhatnánk meg e követelményeket: egy férfi legyen türelmes, és tudjon önuralmat gyakorolni, ne legyen büszke, hanem maradjon mindig józan, tartsa kordában az érzéseit, legyen nagylelkű másokhoz és türelmes tanító, ne legyen iszákos és ne éljen mértéktelenül Isten semmilyen adományával, ne viselkedjen erőszakosan, ne az élet apró-cseprő dolgaival, hanem Istennel legyen elfoglalva, ne legyen forrófejű és sértődékeny, és legyen hálás Isten ajándékaiért ahelyett, hogy másokra irigykedne.

Aki birtokában van a fenti tulajdonságoknak, az csakugyan mindent megtesz azért, hogy érett kereszténnyé váljon. Ilyen típusú férfit érdemes keresniük a házasulandó nőknek. Igen, természetesen számít a testi vonzódás, a hasonló érdeklődési kör, az egymást kiegészítő erősségek és gyengeségek, valamint a gyerekek utáni vágy is, ám jelentőségük mégis másodlagos a szellemi értékekhez képest. Sokkal fontosabb, hogy a nő olyan társra találjon, akiben megbízhat, akit tisztelhet, és akit követhet az istenfélelem útján, mint hogy az illető vonzó külsejű, híres, befolyásos vagy gazdag legyen.

Végezetül, aki férjet „keres”, rendelje alá az életét Isten akaratának. Minden fiatal lány „mesebeli hercegről” álmodozik, de sokkal nagyobb a valószínűsége, hogy a leendő férjnek épp annyi hibája és hiányossága lesz, mint az ifjú feleségnek. Ez azonban nem ok az aggodalomra, hiszen életük hátralévő részében – Isten kegyelméből – megtanulhatják, miként váljanak kölcsönösen egymás társává és szolgájává. Fontos, hogy ne rózsaszín ködben tapogatózva, hanem józanul és tisztánlátással lépjünk be életünk második legfontosabb kapcsolatába: a házasságba. Hogy ez így legyen, maradjon mindig Urunkhoz és Megváltónkhoz fűződő, legfontosabb kapcsolatunk az életünk középpontjában!

EnglishVissza a magyar oldalra

Milyen férjet keressek?
Oszd meg ezt az oldalt: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries