settings icon
share icon
Kérdés

Mikor/Hogyan vesszük a Szentlelket?

Válasz


Pál apostol egyértelmen tanítja, hogy abban a pillanatban vesszük a Szentlelket, amint hiszünk Jézusban mint Megváltóban. Az 1Kor 12:13 így szól: “Hiszen egy Lélek által mi is mindnyájan egy testté kereszteltettünk, akár zsidók, akár görögök, akár rabszolgák, akár szabadok, és mindnyájan egy Lélekkel itattattunk meg.” A Róma 8:9 így tanít: “Ti azonban nem test szerint éltek, hanem Lélek szerint, ha Isten Lelke lakik bennetek. De akiben nincs a Krisztus Lelke, az nem az övé.” Az Efézus 1:13-14 arra tanít, hogy a Szentlélek a garancia az üdvösségre mindazoknak, akik hisznek: Őbenne pedig titeket is - miután hallottátok az igazság igéjét, üdvösségetek evangéliumát, és hívőkké lettetek - eljegyzett pecsétjével, a megígért Szentlélekkel, örökségünk zálogával, hogy megváltsa tulajdon népét az ő dicsőségének magasztalására.”

Ez a három igeszakasz tiztázza előttünk, hogy a Szentlelket minden bizonnyal megtérésünk pillanatában megkapjuk. Pál nem mondhatta volna, hogy mindnyájan egy Lélek által kereszteltettünk és mindnyájan egy Lélekkel itattattunk meg, ha nem minden korintusi hívő kapta volna meg a Szentlelket. A Róma 8:9 még erősebb érv. Ha valakiben nincs a Lélek, az nem tartozik Krisztushoz. Éppen ezért a Lélek jelenléte életünkben azonosítója az üdvösség meglétének. Továbbá a Szentlélek nem lehetne az üdvösség pecsétje, záloga (Efézus 1:13-14), ha nem a megtérés pillanatában kapnánk. Számos igehely egyértelműsíti: üdvösségünk biztosított attól a pillanattól, hogy Jézust elfogadjuk megváltónknak.

E vitatéma gyakran ellentmondásos, mert a Szentlélek munkaterületeit gyakran összekeverjük. A Szentlélek vétele/bennünk lakása a megtérés pillanatában létrejön. A Szentlélekkel való betöltekezés viszont egy keresztények egész életén átívelő folyamat. Amíg mi azt valljuk, hogy a Lélekbe való keresztelés szintén a megtérés pillanatában megtörténik, más keresztények nem így gondolják. Ez néha oda vezet, hogy a Lélekbe való keresztséget összekeverjük a Lélek vételével, mintha az egy későbbi része lenne csupán az üdvösségnek. Összefoglalva: hogyan vesszük a Szentlelket? Úgy, hogy Jézusba mint Megváltónkba vetjük hitünket (János 3:5-16). Mikor vesszük a Szentlelket? A Szentlélek bennünk lakozik attól a pillanattól fogva, amint hiszünk Jézusban.

EnglishVissza a magyar oldalra

Mikor/Hogyan vesszük a Szentlelket?
Oszd meg ezt az oldalt: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries