settings icon
share icon
Kérdés

Ki az a Mihály arkangyal?

Válasz


Mihály arkangyalt a Biblia – Dániel, Júdás és a Jelenések könyve – harcos angyalként mutatja be, aki lelki harcokban vesz részt. Az arkangyal jelentése: „a legmagasabb rangú angyal". A legtöbb angyalt a Biblia hírnökként mutatja be, de Mihály mindhárom könyvben küzdve, harcolva vagy gonosz lelkeknek és fejedelemségeknek ellenállva jelenik meg (Dániel 10:í3,21, Júdás 1:9, Jelenések 12:7). Egyetlen angyalról sem kapunk teljes képet, és a Biblia csak kettőt nevez nevén (Gábriel a másik). A Szentírás kevés betekintést nyújt abba, hogy miként jelennek meg az emberek között, de bizton állíthatjuk, hogy Mihály arkangyal hatalmas lény.

Nagy ereje ellenére Mihály teljesen aláveti magát az Úrnak. Az Úr erejétől való függéséről a Júdás 1:9-ben olvasunk. Az igaz angyaloknak rangjuk van, és alávetik magukat a feljebbvalóiknak, ezért az 1Korinthus 11:10 példaként használja őket a feleség viszonyára a férjével szemben. Figyelembe véve Mihály erejét, Istennek való alárendeltsége még csodálatosabb. Ha az angyalok alávetettsége az asszony alávetettsége mellett érvel, abból azt láthatjuk, hogy az alávetettség nem azt jelenti, hogy az asszonyt meg kell fosztani erejétől, céljától vagy értékétől.

Dániel próféta megtudja, hogy Mihály arkangyal „nagy fejedelem, aki néped védelmezője" (Dániel 12:1, Egyszerű). Dániel népe a zsidók, és az a tény, hogy Mihály „védelmezi" őket, arra enged következtetni, hogy Isten számos szent angyalt az országok vagy népcsoportok mellé állított. A démonok közt hasonló hierarchiát találunk (ld. Dániel 10:20). Mivel Mihály „nagy fejedelem", minden bizonnyal tekintéllyel bír a szellemi világban. A Dániel 10:13 azt mondja, hogy Mihály „az egyik legfőbb fejedelem" (Egyszerű).

Úgy tűnik, Mihály arkangyal előkelő szerepet tölt be az utolsó idők eseményeiben. Az Úr angyala azt mondta Dánielnek, hogy a vég idejében Mihály „felkel", és soha nem látott nyomorúság fog eluralkodni, ami a nagy nyomorúságra utal (Dániel 12:1, Egyszerű). Ez idő alatt Izrael védelme garantált, és később a halottak feltámadása következik: némelyek az örök életre, némelyek örök kárhozatra (Dániel 12:2). Az egyház elragadtatását „a főangyal szava" fogja kísérni (1Thesszalonika 4:16), ami utalás lehet Mihályra, de a Szentírás itt konkrétan nem nevezi meg.

Mihály arkangyalt utoljára a Jelenések 12:7 említi. A nyomorúság alatt „háború támadt a mennyben. Mihály és angyalai harcra keltek a sárkánnyal, és a sárkány is harcra kelt angyalaival együtt." Mihály és serege legyőzik a sárkányt (Sátánt), és az ördögöt a földre vetik. A felbőszült Sátán „elment, hogy hadat indítson a többiek ellen..., akik megtartják az Isten parancsait, akiknél megvan a Jézus bizonyságtétele" (Jelenések 12:17).

Az emberiség szívéért és lelkéért szellemi harc dúl. Mihály arkangyal egy erős angyali fejedelem, aki, a sátánnal harcolva, oltalmazza Izraelt, és Istennek veti alá magát. Az ördög lehet akármilyen rossz, de „nem [tud] felülkerekedni" a mennyei seregeken (Jelenések 12:8).

EnglishVissza a magyar oldalra

Ki az a Mihály arkangyal?
Oszd meg ezt az oldalt: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries