settings icon
share icon
Kérdés

Miért teremtett meg bennünket Isten?

Válasz


Erre a kérdésre röviden azt felelhetjük, hogy „a maga örömére”. A Jelenések 4:11-ben ez áll: „Méltó vagy, Urunk és Istenünk, hogy tied legyen a dicsőség, a tisztesség és a hatalom, mert te teremtettél mindent, és minden a te akaratodból lett és teremtetett." A Kolossé 1:16 ugyancsak ezt hangsúlyozza: „Mert benne teremtetett minden a mennyen és a földön.” Az, hogy Isten a maga örömére teremtett bennünket, nem azt jelenti, hogy Isten szórakoztatása lenne a rendeltetésünk. Isten kreatív Lény, ezért örömöt okoz neki, ha alkothat. Isten ugyanakkor személyes Lény is, ezért abban is gyömörűségét leli, ha igazi kapcsolatban lehet más lényekkel.

Az ember Isten képére és hasonlatosságára teremtetett (1Mózes 1:27), s mint ilyen, képes arra, hogy megismerje, majd ezt követően szeresse, imádja és szolgálja Istent, valamint kapcsolatban legyen vele. Isten nem azért alkotta az embereket, mert szüksége lett volna rájuk. Isten Isten, így aztán nincs szüksége semmire. Az örökkévaló múltban sem volt magányos, tehát nem „barátot” alkotott magának. Szeret bennünket, de ez nem jelenti azt, hogy szüksége is volna ránk. Isten akkor is ugyanaz az Isten lenne, ha nem teremti meg az embert, hiszen ő sosem változik (Malakiás 3:6). A VAGYOK (2Mózes 3:14) sohasem volt elégedett saját örökkévaló létével. A világegyetem megteremtésekor azt tette, amiben kedvét lelte, és mivel Isten tökéletes, cselekedete is tökéletes volt. „És látta Isten, hogy minden, amit alkotott, igen jó.” (1Mózes 1:31)

De Isten nem is vele egyenrangú „társakat” alkotott magának. Logikus, hogy nem tehetett így, hiszen ha Isten erő, intelligencia és tökéletesség terén egy magával egyenlő lényt alkotna, akkor többé nem Ő lenne az egyedüli igaz Isten, hanem attól kezdve két isten lenne – ez pedig nyilvánvalóan lehetetlen. „Az Úr az Isten, és nincs más rajta kívül” (5Mózes 4:35). Isten minden teremtménye szükségszerűen kisebb és kevesebb nála. Az alkotás soha nem lehet nagyobb vagy akár ugyanolyan nagy, mint az Alkotója.

Isten tökéletes szuverenitása és szentsége ismeretében joggal csodálkozhatunk azon, hogy törődik az emberrel, sőt „dicsőséggel és méltósággal” koronázott meg (Zsoltárok 8:5) és a “barátainak” nevez bennünket (János 15:14-15). Miért teremtett hát bennünket Isten? A maga örömére és azért, hogy teremtményeiként részünk lehessen abban az örömben, hogy megismerhetjük Őt.

EnglishVissza a magyar oldalra

Miért teremtett meg bennünket Isten?
Oszd meg ezt az oldalt: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries