settings icon
share icon
Kérdés

Miért szeret Isten minket?

Válasz


Ez a rövid kérdés egyike a legmélyebb kérdéseknek, amit valaha feltettek. Egy ember sem képes ezt kielégítően megválaszolni. Egy dolog viszont biztos. Isten nem azért szeret minket, mert olyan szeretetre méltók volnánk, vagy mert megérdemelnénk a szeretetét. Ennek pont az ellenkezője igaz. A bukás óta az emberiség lázadásban és engedetlenségben leledzik. A Jeremiás 17:9 jól leírja az ember belső állapotát: „Csalárdabb a szív mindennél, javíthatatlan; ki tudná kiismerni?!" Legbelsőbb lényünket annyira megrontotta a bűn, hogy még mi sem vesszük észre, mennyire megfertőződtünk. Természetes állapotunkban nem keressük, nem szeretjük Istent, és nem vágyunk utána. A Róma 3:10-12 világosan bemutatja a természeti, újjá nem született személy állapotát: „Nincsen igaz ember egy sem, nincsen, aki értse, nincsen, aki keresse Istent. Mind elhajlottak, valamennyien megromlottak, és nincsen, aki jót tegyen, nincs egyetlen egy sem." Akkor hogy lehetséges, hogy egy szent, igazságos és tökéletes Isten ilyen teremtményeket szeressen? Ahhoz, hogy ezt megértsük, meg kell értenünk valamit Isten jelleméről és természetéről.

Az 1János 4:8 és 16 azt mondja: „Isten szeretet". Ennél fontosabb kijelentést soha nem tett senki: Isten szeretet. Ez egy nagyon kardinális kijelentés! Isten nemcsak szeret, hanem Ő maga a szeretet. Természete és lényege a szeretet. A szeretet áthatja a teljes lényét, és a többi jellemvonását is átitatja – még haragját és dühét is. Mivel Isten természete a szeretet, kénytelen kimutatni a szeretetét, ahogy kénytelen kimutatnia a többi tulajdonságát is, mivel ez által megdicsőül. Isten dicsőítése a legmagasabb, legjobb és legnemesebb tett minden tett közül, ezért logikus, hogy nem tehet mást, mint megdicsőíti magát, mivel Ő a legnagyobb és a legjobb, és minden dicsőséget megérdemel.

Mivel Isten alapvető természete a szeretet, azzal mutatja ki szeretetét, hogy kiárasztja ránk, méltatlan emberekre, akik ellene lázadunk. Isten szeretete nem egy csöpögős, szentimentális, romantikus érzelem, hanem egy agapé szeretet, az önfeláldozás érzése. Azzal mutatta ki ezt az áldozatkész szeretetet, hogy elküldte Fiát a keresztre, hogy megfizessen a bűneinkért (1János 4:10), magához vont (János 6:44), megbocsátotta lázadásunkat ellene (Efezus 1:3-10), és elküldte a Szentlelket, hogy bennünk lakozzék (János 14:16-17) Ez által képessé tett minket, hogy mi is úgy szeressünk, ahogy Ő (János 13:34-35). Mindezt annak ellenére tette, hogy nem érdemeltük meg. „Isten azonban abban mutatta meg rajtunk a szeretetét, hogy Krisztus már akkor meghalt értünk, amikor bűnösök voltunk" (Róma 5:8).

Isten szeretete személyes. Mindnyájunkat egyénenként ismer és személyesen szeret. Hatalmas szeretettel szeret, amelynek nincs kezdete és vége. Ez az isteni szeretet az, amely megkülönbözteti a keresztyénséget minden más vallástól. Miért szeret Isten minket? Azért, aki Ő: „Isten szeretet."

EnglishVissza a magyar oldalra

Miért szeret Isten minket?
Oszd meg ezt az oldalt: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries