settings icon
share icon
Kérdés

Miért olvassuk/tanulmányozzuk a Bibliát?

Válasz


Egyszerűen azért kell olvasnunk és tanulmányoznunk a Bibliát, mert az Isten szava hozzánk. A 2 Timóteus 3:16 azt mondja, hogy a Biblia “Istentől ihletett”. Másszóval Isten hozzánk intézett szava. Annyi kérdés van, amelyeket filozófusok és hétköznapi emberek egyaránt feltettek már, és Isten megválaszolja azokat az Igében: Mi az élet értelme? Honnan származok? Van élet a halál után? Mi történik a halál után? Hogyn juthatok a mennybe? Miért olyan gonosz a világ? Miért olyan nehéz jót tenni? Ezek mellett a nagy kérdések mellett hatalmas mennyiségű tanácsot is ad az Ige olyan kérdésekben mint pl.: Hogyan találjam meg a páromat? Hogyan lehet boldog házasságom? Hogyan lehetek jó barát? Hogyan lehetek jó szülő? Mi a siker és hogyan érhetem el? Hogyan tudok megváltozni? Mi számít igazán az életben? Hogyan életek úgy, hogy ne kelljen semmit sem megbánnom? Hogyan élhetek Isten tetszésére? Hogyan nyerhetek bocsánatot? Hogyan lehet győztesen kezelni a rossz körülményeket és az élet nehéz eseményeit?

Azért kell a Bibliát olvasnunk, mert az teljességgel megbízható és hibátlan. A Biblia egyedülálló az úgynevezett “szent” könyvek között, hiszen nem csupán morális tanítást ad, mondván: “bízz bennem!”. Inkább felruház azzal a lehetőséggel, hogy “leteszteljük” a próféciák százait azzal, hogy összeegyeztetjük azokat a történelmi feljegyzésekkel és tudományos kutatások eredményeivel. Azok, akik azt állítják, hogy a Biblia hibákat tartalmaz, csak becsukják fülüket az igazság előtt. Jézus egyszer azt kérdezte, melyik az egyszerűbb: azt mondani a te bűneid megbocsátattak, vagy: Kelj fel, vedd a te ágyadat és járj. Aztán bebizonyítandó hogy volt hatalma a bűnöket megbocsátani (ez láthatatlan), meggyógyította a bénát (ez bizony látható jel volt a jelenlevők számára). Hasonlóképp Isten Igéjének megbízhatóságáról kapunk biztosítást, amikor lelki dolgokról beszél, ahogy általunk is leellenőrízhető területeket enged megvizsgálni (történelmi, tudományos és prófétai pontosság).

Azért kell a Bibliát olvasnunk, mert sem Isten, sem az emberiség természete nem változik semmit – tehát ma is ugyanúgy vonatkozik ránk, ahogyan megírása percében. Míg a technika változik körülöttünk, az ember vágyai és természete nem. Az ember, amint a Bibliát lapozgatja, úgy érzi, akár személyes kapcsolatokról, akár társasági életről legyen szó, “nincs új a nap alatt”. És míg az emberiség továbbra is rossz helyen keresi a boldogságot és a megelégedést, addig Isten, a mi jó és kegyelmes Teremtőnk elárulja nekünk, mi az, ami tartós örömöt szerez nekünk. Kinyilatkoztatott Igéje, a Szentírás olyannyira fontos, hogy jézus azt mondta arról: “Nem csak kenyérrel él az ember, hanem minden igével, amely Isten szájából származik” (Máté 4:4). Másszóval ha teljesértékű Isten szerinti életet akarsz élni, halgass Isten írott szavára és ragaszkodj hozzá – ez még az étkezésnél is fontosabb!

Azért kell a Bibliát olvasnunk, mert olyan sok tévtanítás létezik! A Biblia mint etalon fekszik előttünk, ehhez mérten dönthetjük le, valami igaz-e vagy hamis. Elmondja, milyen Isten. Ha rossz képünk van Istenről, az egyenesen bálványimádás. Olyasvalamit imádnánk, ami nem Ő! A Biblia elmondja, hogy juthatunk a mennybe – és ez nem arról szól, hogy “jók vagyunk” vagy “meg vagyunk keresztelve”, vagy bármi más, amit MI TESZÜNK (János 14:6; Efézus 2:1-10; Ézsaiás 53:6; Róma 3:10, 5:8; 6:23; 10:9-13). Isten Szava megmutatja nekünk, Isten maga mennyire szeret minket (Róma 5:6-8; Ézsaiás 53:1). Ha ezt megtanuljuk, akkor szeretetben közelebb kerülünk Hozzá (1 János 4:19).

A Biblia felkészít minket Isten szolgálatára (2 Timoteus 3:17; Efézus 6:17; Zsidók 4:12). Segít megtudnod, hogyan menekülhetsz meg bűneidből és halálos következményétől (2 Timoteus 3:15). Az Igén való elmélkedés és az annak való engedelmesség sikert hoz az életben (Józsué 1:8; Jakab 1:25). Isten Igéje segít meglátni bűneidet és segít megszabadulni azoktól (Zsoltár 119:9,11). Életvezetést ad, bölcsebbé tesz, mint bármely tanár (Zsoltár 32:8; 119:99; Példapeszédek 1:6). A Biblia megment téged attól, hogy éveket vesztegess el életedből olyan dolgok elérésére, amelyek nem tartanak soká és teljesen lényegtelenek (Máté 7:24-27).

Aki a Bibliát olvassa, megláthatja a kísértések csábító csalijait és fájdalmas horgait, tanulhat mások hibáiból ahelyett, hogy maga követné el azokat. A tapasztalat nagyszerű tanár, de amikor arról van szó, hogy a bűntől kell tanulni, kiderül, hogy az milyen borzasztóan kemény tanár. Sokkal jobb mások hibáiból tanulni. Annyi bibliai szereplőtől lehet tanulni, mind pozitív, mind negatív példákból, néha ugyanazon szereplő életének különböző pontjaiból. Példa erre Dávid: az óriás Góliát legyőzése arra tanít, hogy Isten nagyobb mindennél, ami/aki ellen indít minket (1 Sámuel 17). Azonban Dávis bűnbeesése Betsábéval felfedi előttünk, milyen szörnyű kimenetelű és hosszútávú következményei lehetnek a “pillanat élvezetének” (2 Sámuel 11). A Biblia ismerete reményt és békét ad nekünk, amikor körülöttünk minden darabokra hullni látszik (Róma 15:4; Zsoltárok 112:7; Habakkuk 3:17-19).

A nem csupán olvasásra készített könyv. Ez egy olyan könyv, amit tanulmányozásra és alkalmazásra lett szánva. Különben olyan lenne, mintha az ételt megrágás nélkül lenyelnénk, majd visszaöklendeznénk. Semmiféle tápanyag nem épülne be szervezetünkbe. A Biblia Isten szava. Mint ilyen, épp annyira jogerős, mint a természet törvényei. Bárki figyelmen kívül hagyhatja, de csak saját kárára, úgy mintha a gravitáció törvényét hagyná figyelmen kívül. Nem lehet eléggé hangsúlyozni, mennyire fontos életünkben a Biblia. Az Ige tanulmányozása aranyásáshoz hasonlítható. Ha csupán kis energiaráfordítással akarunk átszáguldani lapjain, csak egy kevéske aranyport találunk. De minél több energiát, időt fektetünk a “mélyre ásásba”, annál jövedelmezőbb lesz befektetésünk.

EnglishVissza a magyar oldalra

Miért olvassuk/tanulmányozzuk a Bibliát?
Oszd meg ezt az oldalt: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries