settings icon
share icon
Kérdés

Miért küld Isten egyes embereket a pokolra?

Válasz


A Biblia tanítása szerint Isten az ellene fellázadt gonosz angyaloknak és Sátánnak teremtette a poklot, de emberek is vannak a pokolban (Máté 25:41). Mind az angyali lények, mind pedig az emberek egyazon dolog miatt kerülnek a pokolba, mégpedig a bűn miatt (Rómabeliekhez 6:23).

Mivel Isten teljességgel igazságos és erkölcsileg tökéletes (Zsoltárok 18:31), mindig azt teszi, ami helyes – Istenben nincs semmi “sötétség”, még a tökéletlenség legkisebb foltja sem (1.János 1:5). Maga Isten a mércéje mindannak, ami helyes, jó és erkölcsös. Ha nem Isten lenne az erkölcsi tökéletesség mércéje, a teremtett lények semmihez sem tudnák mérni magukat. Más szóval, ha Isten tökéletesen igaz, akkor minden, ami az említett tökéletessége híján van, bűnös. Ádám bukása óta pedig minden valaha élt emberi lény követett el bűnt (Rómabeliekhez 3:23). Mivel Ádám vétkezett, így most az egész emberiség a bűnös (emberi) természet igáját nyögi (Rómabeliekhez 5:12). Az emberek viszont nem Ádám bűne miatt jutnak pokolra, hanem a saját bűneik miatt, melyeket szabad akaratukból követnek el (Jakab 1:13-16).

Isten örökkévaló, változhatatlan és végtelen. Figyelembe véve azt, hogy minden bűn alapvetően Isten ellen irányul, Ő úgy rendelkezett, hogy a bűnért járó igazságos büntetés is örökkévaló kell legyen (Máté 25:46). Ennek megértésénél egy másik szempontot is mérlegelnünk kell, mégpedig azt, hogy Isten az embereket is örök életre teremtette. Amikor tehát valaki bűnt követ el egy másik ember ellen, akkor a sértett személy is örökkévaló sérelmet szenved.

Isten tehát helyesnek tartotta, hogy mindenki, aki bűnt követ el, a pokolra kerüljön, hiszen a bűnösök nem érték el az Ő igazságosságának mércéjét - megszegték az Ő erkölcsi tökéletessége törvényét. Ha Isten a törvényeit áthágó embereket nem küldené a pokolra, akkor azt lehetne mondani, hogy nem is igazságos (Zsoltárok 7:12). Ez az eset jól megfeleltethető egy bírósági tárgyalásnak, ahol rendre van egy bíró és egy törvényszegő. Egy igazságos bíró mindig elítéli a személyt, akit bűnös cselekedeten értek. Ha a bíró nem az igazság érvényesítésére törekedne a bűntettel szemben, akkor valójában nem is volna igazságos bíró (5.Mózes 32:4).

A jó hír azonban az, hogy Isten egyben irgalmas is. Irgalma gazdagságában lehetőséget adott a bűnösöknek arra, hogy elkerüljék a pokol büntetését: ehhez csupán Fia, Jézus Krisztus engesztelő művében kell bízzanak (Rómabeliekhez 5:9). A hívő keresztényekről már le lett véve bűneik büntetése, és Krisztus vállaira lett áthelyezve a kereszten (1.Péter 2:24). Krisztus (helyettesítő) áldozata miatt Isten továbbra is igazságos – a bűn elnyeri büntetését – ugyanakkor egyben irgalmas is mindazokhoz, akik hisznek.

EnglishVissza a magyar oldalra

Miért küld Isten egyes embereket a pokolra?
Oszd meg ezt az oldalt: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries