settings icon
share icon
Kérdés

Miért halnak meg az emberek?

Válasz


Az emberek az ún. eredendő bűn miatt halnak meg, amit Ádám és Éva követett el az Éden kertjében. Isten figyelmeztette az első párt, hogy a törvények áthágása halálukba fog kerülni (1Mózes 2:17), és ez is történt. „Mert a bűn zsoldja a halál" (Róma 6:23a).

Ádám és Éva örökre együtt kellett volna éljenek Istennel, ezért valószínűleg azt sem tudták, mi az, hogy meghalni. Sajnos, valamikor az örökkévaló múltban a bűn begyűrűzött az angyalok mennyei világába, és Sátán megkísértette Évát, aki bűnbe esett. Éva férjének is adott a gyümölcsből, aki szintén megette. Ez a bűn hozta be a bűnt a világba, mivel az ember elszakította magát az Élet forrásától.

Azóta minden ember, akit egy férfi nemzett nővel, bűnös utódokat szül. Ez a bűnös természet magával hozza a halált. „Ahogyan tehát egy ember által jött a bűn a világba, és a bűn által a halál, úgy minden emberre átterjedt a halál azáltal, hogy mindenki vétkezett" (Róma 5:12).

Az 1Mózes 3 leírja azt az átkot, amellyel Isten a világot sújtotta. Az átok Ádám számára a következőt tartalmazta: „Arcod verejtékével eszed a kenyeret, míg visszatérsz a földbe, mert abból vétettél. Bizony por vagy, és vissza fogsz térni a porba" (1Mózes 3:19)! A test fizikai haláláról van itt szó. A fizikai halál nem következett be rögtön Ádám és Éva számára, de vétkük miatt ártatlan állatoknak meg kellett halniuk (1Mózes 3:21).

Ádám és Éva bűne egy másik fajta halált is magával hozott, mégpedig a lelki halált: lelkük (szellemük) elszakadt Isten Lelkétől, ezért a kapcsolat megromlott. Ez a lelki halál rögtön bekövetkezett, ahol ettek a tiltott gyümölcsből, és féltek és szégyellték magukat (1Mózes 3:10). A testi halálhoz hasonlóan a lelki halál is tovább öröklődik az utódokban (Efezus 2:1).

Ádám óta az emberi faj „a bűn és a halál törvénye" alatt munkálkodik (Róma 8:2). Isten, az Ő jóságában, elküldte Fiát, hogy eltörölje a bűn és halál törvényét, és létrehozza „az élet Lelkének törvényét" (Róma 8:2). Az 1Korinthus 15:20-26-ban ez áll: „Ámde Krisztus feltámadt a halottak közül, mint az elhunytak zsengéje. Mert ember által van a halál, ember által van a halottak feltámadása is. Mert ahogyan Ádámban mindnyájan meghalnak, úgy a Krisztusban is mindnyájan életre kelnek... Mint utolsó ellenség töröltetik el a halál."

EnglishVissza a magyar oldalra

Miért halnak meg az emberek?
Oszd meg ezt az oldalt: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries