settings icon
share icon
Kérdés

Hogyan definiálhatjuk a teológiát?

Válasz


A „teológia” kifejezés két görög szóból ered, melyek együttes jelentése: „Istenről szóló tudomány”. A keresztyén teológia nem egyéb, mint arra való kísérlet, hogy úgy értsük meg Istent, ahogyan kijelentette magát a Bibliában. Egyetlen teológia sem írhatja le teljes mértékben Istent és az Ő útjait, mivel Isten végtelenül hatalmasabb nálunk, így aztán minden erre irányuló próbálkozás garantáltan kudarcot vall (Róma 11:33-36). Ezzel együtt Isten szeretné, ha megismernénk Őt annyira, amennyire tőlünk telik. A teológia annak a művészete és tudománya, hogy megértsünk annyit Istenből, amennyit belőle rendszerezett és felfogható módon megérthetünk és megismerhetünk. Némelyek azért kerülik a teológiát, mert úgy vélik, hogy megosztja a keresztyéneket. Pedig a helyesen értelmezett teológia inkább összeköt bennünket egymással. Az egészséges, bibliai teológia jó dolog, hiszen nem más, mint Isten Igéjének a tanítása (2Timóteus 3:16-17).

A teológia tudománya ezért nem jelent egyebet, mint hogy mélyre ásunk Isten Igéjében, és megpróbáljuk felismerni, hogy mit is akar közölni magáról. Mindeközben úgy ismerhetjük meg Őt mint mindenek Alkotóját, fenntartóját és Bíráját. Ő az Alfa és az Omega, a kezdet és a vég. Amikor Mózes megkérdezte, ki is az, aki a fáraóhoz küldi őt, Isten így felelt: „VAGYOK AKI VAGYOK” (2Mózes 3:14). A VAGYOK név Isten személyes voltára enged következtetni. Istennek éppúgy neve van, ahogyan másoknak is nevet adott. A VAGYOK név arra utal, hogy Isten minden mástól független, céllal létezik, és nem szorul rá senkire. Isten nem holmi éteri erő vagy kozmikus energia. Értelemmel és akarattal rendelkező, mindenható, önmagában létező, önmagának parancsoló Lény – a „személyes” Isten, aki Igéjén, majd Fián, Jézus Krisztuson keresztül jelentette ki magát az emberiségnek.

A teológia kutatásának célja Isten megismerése azért, hogy azután szeretetünk és engedelmességünk révén dicsőíthessük őt. Figyeljük meg a sorrendet: először meg kell ismernünk Őt ahhoz, hogy szerethessük, és szeretnünk kell Őt ahhoz, hogy vágyhassunk a neki való engedelmességre. Mindeközben kimondhatatlanul meggazdagítja életünket az a vigasztalás és reménység, amelyben az Őt ismerő, szerető és neki engedelmes gyermekeit részesíti az Úr. A szegényes teológia és a felszínes és pontatlan istenismeret csak rosszabbá teszi életünket ahelyett, hogy elhozná számunkra az áhított vigaszt és reménységet. Isten ismerete mindennél fontosabb. Nagy kegyetlenséget követünk el magunkkal szemben, ha anélkül próbálunk élni a világban, hogy ismernénk Istent. A világ fájdalmakkal teli hely, ezért benne élni kellemetlen és csupa csalódás. Ha elvetjük a teológiát, olyan életre kárhoztatjuk magunkat, amelyből hiányoznak a tájékozódási pontok. Teológia nélkül elpazaroljuk az életünket és elveszítjük a lelkünket.

Minden keresztyénnek foglalkoznia kellene a teológiával – Isten intenzív, egyéni kutatásával –, hogy igazán megismerhesse, szerethesse, és engedelmesen követhesse azt a Valakit, akivel együtt tölti majd az örökkévalóságot.

EnglishVissza a magyar oldalra

Hogyan definiálhatjuk a teológiát?
Oszd meg ezt az oldalt: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries