settings icon
share icon
Kérdés

Mi az az egyház?

Válasz


Az “egyház” kifejezés a görög “ecclesia” szóból származik, melynek jelentése “gyűlés”, vagy “a kihívottak közössége”. Az egyház Krisztus teste. Az Efézus 1:22-23 azt írja: “Az ő lábai alá vetett mindent, és őt tette mindenek felett való fővé az egyházban, amely az ő teste, és teljessége annak, aki teljessé tesz mindent mindenekben.” A Krisztus teste mindazon hívőkből áll, akik a Pünkösdtől az elragadtatás pillanatáig terjedő időszakban élnek. A “Krisztus teste” fogalom két szempontot foglal magában:

1) Az Egyetemes Egyház az a gyülekezet, ami mindazokból áll, akik személyes kapcsolatban áll Jézus Krisztussal. Az 1 Korintus 12:13 így fogalmaz: “Hiszen egy Lélek által mi is mindnyájan egy testté kereszteltettünk, akár zsidók, akár görögök, akár rabszolgák, akár szabadok, és mindnyájan egy Lélekkel itattattunk meg.” Azt mondjuk, tehát, hogy mindaz, aki hisz, az Krisztus testének tagja. Isten valódi egyháza nem egy bizonyos gyülekezet, egyház, vagy felekezet. Isten Egyetemes Egyháza mindazokból áll, akik Jézus Krisztus által megváltást nyertek.

2) Az egyes helyi gyülekezetekről például a Galata 1:1-2-ben van szó: “Pál apostol, (…) és a velem levő atyafiak mindnyájan: Galácia gyülekezeteinek.” Ebből láthatjuk, hogy Galácia tartományban több gyülekezet is volt – ma ezeket helyi gyülekezeteknek hívnánk. Egy katolikus, baptista, református stb. közösség nem “A” gyülekezet, hanem csak egy helyi gyülekezet. Mert az Egyetemes Egyház a Jézusban hívőkből áll. Ezeknek a hívőknek pedig a közösséget és a lelki okulást a/egy helyi gyülekezetnél kell keresniük.

Összefoglalásképp elmondhatjuk, hogy a gyülekezet/egyház nem egy bizonyos felekezet. A Biblia tanítása alapján kijelenthetjük, hogy az Egyház Krisztus teste – mindenki, aki Jézus Krisztusba mint megváltójába veti hitét (János 3:16; 1 Korintus 12:13). Az Egyetemes Egyház tagjai azonban egyúttal helyi gyülekezetekhez tartoznak.

EnglishVissza a magyar oldalra

Mi az az egyház?
Oszd meg ezt az oldalt: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries