settings icon
share icon
Kérdés

Mi az Antikrisztus?

Válasz


János apostol első levelének 2:18 igerésze így tanít minket az Antikrisztusról: “Fiacskáim, itt az utolsó óra; és a mint hallottátok, hogy az antikrisztus eljő, így most sok antikrisztus támadt; a honnan tudjuk, hogy itt az utolsó óra.” Maga az antikrisztus szó ötször jelenik meg a Szentírás eredeti nyelven íródott szövegében (a magyar fordításban szintén ötször – a fordító megjegyzése), pontosan kétszer az 1.János 2:18-ban, egyszer az 1.János 2:22-ben, továbbá a 2.János 1:7-ben és az 1 János 4:3-ban is egyszer fordul elő. A mai cikkünkben arra keressük a választ, hogy János apostol vajon pontosan kire utalhatott, mikor ezt a kifejezést használta.

Az antikrisztus szót a következőképp lehet magyarra fordítani: “Krisztussal szemben”,“Krisztus előtt” (időben és térben), “Krisztus helyén”. Mint ahogyan azt Isten Szent Lelke Jánoson keresztül közli velünk az apostol első és második “közönséges” levelében, az antikrisztus egyik legfőbb ismérve, hogy tagadja az Atyát és a Fiút (1.János 2:22), hogy lelke nem ismeri el Jézus Krisztust (1.János 4:3), és tagadja, hogy a Megváltó testben jelent meg (2.János 1:7). Számos antikrisztus volt és van már közöttünk, mint ahogy azt az 1.János 2:18 igerész is világosan állítja, a nagybetűs Antikrisztus eljövetele azonban még várat magára.

A legtöbb eszkatológiában jártas bibliai prófécia-szakértő úgy gondolja, hogy az Antikrisztus mindannak a megtestesítője lesz, ami szembemegy Krisztussal. A végidőkben, vagyis világtörténeti szempontból az utolsó órában, egy férfi emelkedik majd fel, hogy ellene törjön mindennek és mindenkinek, ami jézusi, és aki Jézushoz tartozik. Fellépése annyira vehemens lesz, amire az egész történelem folyamán nem volt példa. Minden bizonnyal azt fogja állítani, hogy Ő az igaz Messiás (vagyis hamisan arra fog hivatkozni, hogy Ő Jézus második eljövetele, ezért jól tesszük, ha számba vesszük mindazon jeleket, melyek a Biblia szerint meg kell előzzék Jézus második adventjét, hiszen az Antikrisztus szükségszerűen ezeket is le kell majd utánozza – a fordító megjegyzése). Az Antikrisztus világuralomra fog törni, és meg fogja próbálni elpusztítani Jézus minden igaz követőjét, és végül Izrael nemzetét is.

A következőkben további bibliai igehelyeket vonultatunk fel, melyek mind az Antikrisztus személyére/működésére utalnak:

Ő a Dániel próféta könyvének 7. fejezetében bemutatott, még a saját soraiból is kiemelkedő (lásd “különb”), nagyokat szóló király, aki elnyomja majd a zsidókat, és aki “...véli, hogy megváltoztatja az időket és törvényt...” (25.igevers).

Ő az a vezető a Dániel próféta könyvének 9. fejezetéből, aki 7 évre szóló szövetséget köt Izraellel, majd felbontja azt.

Ő az a király, aki felállítja a pusztító utálatosságot a harmadik jeruzsálemi templomban (Márk 13:14 vö. Dániel 9:27).

Ő a bűn embere, a veszedelemnek fia, mint ahogy azt a 2.Thesszalonikabeliekhez 2:1-12 igerészben láthatjuk.

Ő a fehér lovon ülő lovas (Jelenések 6:2), aki ilyen külsőségek által (a fehér ló a béke jele – fordító megjegyzése) igyekszik magát a béke embereként feltüntetni.

Ő az első fenevad, mégpedig az, amelyik a tengerből jön fel (Jelenések 13. fejezete). A fenevad a sárkánytól, azaz Sátántól kapja az erejét, szájával nagy dolgokat és káromlásokat szól (5.igevers), és a hadakozik a szentek, azaz Isten megváltottjai ellen (7.igevers), majd legyőzi és megöli őket (Jelenések 11:7).

Végtére azonban, Istennek hála, az Antikrisztus/fenevad a hamis prófétájával együtt a tüzes tóba vettetik, ahol az örökkévalóságot töltik majd, ahol “férgök meg nem hal, és tüzök el nem aluszik” (lásd Jelenések 19:20; 20:10).

Mi tehát az Antikrisztus? Összegezve azt mondhatjuk, hogy az Antikrisztus az a végidőkbeli hamis messiás, aki világuralomra tör, és minden bizonnyal meg is szerzi azt. A kezdeti utópisztikus uralkodása után Izrael és Jézus Krisztus minden követője ellen fordul, hogy elpusztítsa őket.

EnglishVissza a magyar oldalra

Mi az Antikrisztus?
Oszd meg ezt az oldalt: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries