settings icon
share icon
Kérdés

A Biblia hogyan áll a mesterséges megtermékenyítéshez?

Válasz


A méhen belüli megtermékenyítés (lásd IUI) a mesterséges megtermékenyítés (ART) egy típusa, egy olyan orvosi eljárás, amelynek során egy férfi spermáját pontosan a megfelelő időben (azaz a nő foganási-képességének havi csúcsán), a nő méhének arra legmegfelelőbb pontjára viszik be. Teszik mindezt annak érdekében, hogy a teherbeesés esélyét a lehető legmagasabbra növeljék. Ezt a módszert általában a női termékenységet növelő gyógyszerek bevetése mellett alkalmazzák, de nem mindig. A mesterséges megtermékenyítés lényegében abban különbözik a méhen kívüli megtermékenyítéstől, hogy a foganás természetesebb módon megy végbe, míg a méhen kívüli megtermékenyítésnél, mint ahogy azt annak neve is jelzi, a spermium és petesejt egyesítése a méhen kívül történik (in vitro megtermékenyítés – kapcsolódó cikkünk az oldalon), majd a már megtermékenyített petesejt(ek)et ültetik be a nő méhébe. A mesterséges megtermékenyítés során – a másik említett módszerrel szemben – nem keletkeznek fel nem használt vagy végül megsemmisítésre kerülő embriók. A mesterséges megtermékenyítésnek nem olyan magas a sikerességi rátája, mint a méhen kívüli megtermékenyítésnek, sok keresztény azonban még így is elfogadhatóbb alternatívának tekinti.

Mit mondhatunk tehát, egy keresztény házaspárnak vajon helyes fontolóra venni a mesterséges megtermékenyítés lehetőségét? A Biblia mindig pozitív fényben tünteti fel a terhességet és a gyermekvállalást (Zsoltárok 127:3-5), és egyszer sem beszél le senkit arról, hogy törekedjen a gyermekvállalásra. Mivel tény, hogy a mesterséges ondóbevitel (ún. inszemináció vagy donor-inszemináció) esetében nem merülnek fel a méhen kívüli megtermékenyítés (IVF) erkölcsi dilemmái, úgy tűnik, ez valóban egy érvényes alternatíva lehet. Ha tehát a mesterséges ondóbevitel növeli annak az esélyét, hogy egy egyébként terméketlen házaspárnak gyermeke születhessen, akkor úgy tűnik, hogy ez tényleg egy olyan dolog, amit egy keresztény házaspár imádságban fontolóra vehet.

Egyesek minden nem természetes úton végbemenő megtermékenyítést annak tényére hivatkozva utasítanak vissza, hogy az ilyen eljárások – érvelésük szerint – nem veszik figyelembe Isten szuverenitását. Isten viszont ugyanúgy képes megakadályozni a mesterséges inszemináció (vagy épp a méhen kívüli megtermékenyítés) nyomán kialakuló terhességet, mint ahogyan a normál szexuális együttlét utáni terhességet is. A mesterséges megtermékenyítés nem képes “felülírni” Isten szuverenitását, azt ugyanis semmi sem képes felülírni. Amint azt Ábrahám és Sára története is bizonyítja, Isten képes előidézni, hogy egy reproduktív értelemben már elhalt testű nő is teherbe essen, és egészséges gyermeket szüljön. Isten a teljes reprodukciós folyamat felett (is) abszolút szuverén Úr. Ha tehát Isten szuverén akarata az, hogy egy nő teherbe essen, akkor az teherbe is fog esni. Ha azonban Istennek nem ez a szuverén akarata, akkor aztán mindegy milyen módszerrel próbálkozik a pár, a nő nem fog megfoganni.

Igen, egy keresztény házaspár imádságosan fontolóra veheti a mesterséges megtermékenyítés lehetőségét. Mint mindenben, a mesterséges megtermékenyítést illetően is érdemes Isten bölcsességét (Jakab 1:5)-, és a Szent Lélek nagyon világos vezetését kérni.

EnglishVissza a magyar oldalra

A Biblia hogyan áll a mesterséges megtermékenyítéshez?
Oszd meg ezt az oldalt: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries