settings icon
share icon
Kérdés

Mit értünk messianisztikus judaizmus alatt?

Válasz


A messianisztikus judaizmus megnevezés mindazon zsidó származású emberek hitrendszerét jelöli, akik hisznek a názáreti Jeshuában (Jézus héber neve), és mint akik a Héber Szentírás megígért Messiásaként fogadták el Őt. Ezzel ezek a zsidó emberek persze nem szűnnek meg zsidónak lenni, hanem továbbra is - mind életmódjukban, mind kultúrájukban - megőrzik erős zsidó identitásuk,

miközben követik Jeshuát, épp ahogyan az Újszövetség (más nevén a Brit Chadashah) kinyilatkoztatja Őt. Sok messianisztikus zsidó “hitben beteljesedett zsidóként” utal magára, mivel úgy gondolják, hogy az Izrael Istenébe vetett hitük Jeshua által “beteljesedett” vagy elvégeztetett.

A messianisztikus zsidóság valójában 2000 évvel ezelőtt vette kezdetét. Maga Jeshua is a Mózesi törvényeket megtartó zsidó ember volt, az apostolok és az Újszövetség íróinak többsége zsidó volt, a korai Jeshua-hívők túlnyomó többsége pedig szintén zsidó volt (lásd az Apostolok Cselekedeteinek 2. fejezetét).

Napjaink hagyományos rabbinikus judaizmus továbbra sem tartja Jeshuát a zsidó Messiásnak. A Mózesi törvényeket megtartó zsidók még mindig a Rambam (Mózes Maimonidész rabbi, 1134-1204) “A zsidó hit tizenhárom alapelve” című művében leírtakhoz hűen várakoznak, melynek 12. alapelve kimondja: “Tökéletes hittel hiszek a Messiás eljövetelében. Bármeddig tart is, minden nap várom az Ő eljövetelét”. A legtöbb világi zsidó ember azonban nem hisz egy személyes Messiás fizikai eljövetelében, néhányuk azonban mégis rendelkezik egy általános messianisztikus koncepcióval, és örömmel tekint előre egy messianisztikus korszak beköszöntének.

A messianisztikus zsidók továbbra is megünneplik a zsidó ünnepnapokat (pl. a hetek ünnepe, a sátoros ünnep stb.), és a héber Szentírásban előírtak szerint ülik meg az ünnepeket, ezek megtartása viszont azt hivatott demonstrálni, hogy Jeshua már beteljesítette ezeket a szent napokat. A legtöbb messianisztikus zsidó, ha meg is ünnepli a húsvétot, akkor is eltávolítja belőle a pogány elemeket, és kizárólag azt ünnepli, ami a Bibliában olvasható - nevezetesen a Pészáchot, azaz a Páskha ünnepét. Azok a zsidók, akik most Jeshua, a Messiás követői, tudatában vannak annak, hogy minden, ami az Ószövetségben adatott, az az Újszövetségben eljövendő jobb dolgoknak “csupán árnyéka” volt.

EnglishVissza a magyar oldalra

Mit értünk messianisztikus judaizmus alatt?
Oszd meg ezt az oldalt: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries