settings icon
share icon
Kérdés

Melyik évben halt meg Jézus?

Válasz


A világ teremtése óta Jézus halála és azt követő feltámadása a leges legfontosabb esemény. Krisztus halála békéltetett meg „emberi testében, … hogy mint szenteket, hibátlanokat és feddhetetleneket állítson majd színe elé" minket, noha korábban elidegenedve éltünk tőle (Kolossé 1:21-22). Krisztus feltámadása révén pedig Isten „nagy irgalmából újjászült minket… élő reménységre" (1Péter 1:3). Ahogy a legtöbb esemény esetében, a Biblia nem adja meg a pontos dátumot, amikor Jézus meghalt. De elég nagy pontossággal ki tudjuk számolni.

Habár a világ időszámítása történelmileg két részre oszlik – a Krisztus előtti időszakra és a Krisztus utánira, Jézus Krisztus valójában Kr.e. 6-4 között született. Ezt a dátumot Nagy Heródes halálára alapozzuk, aki Kr.e. 47-ben lett Júdea helytartója egészen Kr.e. 4-ben bekövetkezett haláláig. Heródes halála után üzente Isten Józsefnek és Máriának, hogy a kisded Jézussal térjenek vissza Egyiptomból Izraelbe (Máté 2:19).

Több tényező is segít meghatározni Jézus halálának évét. A Lukács 3:1-ben található történelmi utalás alapján tudjuk, hogy Keresztelő János Kr.u. 26-ban kezdte meg szolgálatát. Valószínűleg nem sokkal János után Jézus is megkezdte szolgálatát. Ezt követően Jézus körülbelül három és fél éven át szolgált. Így szolgálatának vége Kr.u. 29-30-ra esik.

Poncius Pilátusról tudjuk, hogy Kr.u. 26-36 között kormányozta Júdeát. A keresztre feszítésre páska ünnepén került sor (Márk 14:12), és ez, akárcsak a csillagászati időpont (a zsidók hold-naptárt használnak) két dátumot tesz lehetővé: Kr.u. 30. április 7 vagy Kr.u. 33. április 3. Mindkét dátumot tudományos érvekre alapozzák. A későbbi időpont (Kr.u. 33) szerint Jézus szolgálata tovább tartott és később kezdődött. A korábbi dátum (Kr.u. 30) jobban összeegyeztethető azzal a dátummal, amikor a Lukács 3:1 alapján Jézus megkezdte szolgálatát.

Krisztus óta sok minden történt a világ színpadán, de semmi nem homályosította el annak az eseménynek a nagyságát és jelentőségét, amelyre Kr.u. 30-ban került sor: a világ Megváltójának halálát és feltámadását.

EnglishVissza a magyar oldalra

Melyik évben halt meg Jézus?
Oszd meg ezt az oldalt: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries