settings icon
share icon
Kérdés

Helyes az, ha egy kereszténynek meleg barátai is vannak?

Válasz


Amikor azt fontolgatjuk, hogy egy kereszténynek lehetnek-e meleg barátai, meg kell kérdeznünk magunktól, hogy vajon Jézusnak lennének-e meleg barátai. Az Újszövetség egyszer sem nevez meg konkrét személyeket homoszexuálisként. Nincsenek tehát feljegyzések arról, hogy Jézus homoszexuálisokkal érintkezett volna. Az evangéliumokból azonban tudjuk, hogy Jézus mindenki felé szeretettel fordult, akivel csak találkozott. Nem tartotta az emberek egyik csoportját sem kevésbé érdemesnek az evangéliumra, mint a többit. Sőt, letért az útjáról, csak hogy megszabadítson egy démonoktól megszállt embert (Márk 5:1-20), és reményt adjon egy megvetett etnikai háttérrel rendelkező erkölcstelen nőnek (János 4. fejezet). Meggyógyította a leprásokat (Lukács 17:10-19), megkegyelmezett egy házasságtörőnek (János 8:1-11), és együtt evett a vámszedőkkel (Márk 2:16) - mindazokkal, akiket alkalmatlannak tartottak az igaz emberek társaságára. Feltételezhetjük, hogy Jézus homoszexuálisokkal is leült volna egy asztalhoz.

A homoszexualitás Jézus korában is bűn volt, és ma is az. Isten emberi szexualitással kapcsolatos normái nem változtak. Jézus azonban azért jött, hogy megkeresse és megmentse az elveszetteket (Lukács 19:10). A bűnös emberekkel való szelíd bánásmódjából mi is könnyen rájöhetünk, hogy a melegeknek is ugyanazt a könyörületet kínálta volna fel, mint mikor azt mondta: “menj, és többé ne vétkezz” (János 8:11). Ha lehetett volna, Jézus a homoszexuálisokat is befogadta volna, amikor hírhedt bűnösök otthonában étkezett (lásd Lukács 15:1).

Lényeges megjegyezni, hogy Jézus azon döntése, hogy bűnösök közé vegyüljön, egyetlen célt szolgált. Azért jött, hogy világosságot vigyen a sötétségükbe (János 1:9; 12:46). Azért akart a bűnösök között lenni, hogy közvetíthesse nekik Isten szeretetét és irgalmát. Nem azért választotta a társaságukat, mert helyeselte a bűneinket. Ő semmilyen módon nem vett részt a bűnben, és mást sem segített hozzá. Épp azért jött, hogy kiemelje az embereket a bűnből, ha ők hajlandók hinni benne (Lukács 7:36-50).

Amikor azon gondolkodunk, hogy egy kereszténynek lehetnek-e meleg barátai, akkor a barátok fogalmát is meg kell határozzuk. Sokféle szinten érintkezünk emberekkel, a rövid ismeretségtől egészen a bensőséges lelki társakig. A barátság közös érdeklődési körre, közös értékekre és tapasztalatokra épül. Egy Jézust követni szándékozó kereszténynek nem sok közös vonása lesz egy aberrált életmódot követő személlyel. Kettejük barátságának mindig lesz egy határa, hogy az mennyire lehet szoros (2.Korinthusbeliekhez 6:14-16).

Egyre deviánsabb világunkban a torz szexualitás minden formáját jónak titulálják. Bibliai szempontból nézve sok zavarodott ember a homoszexualitás bűnének a csapdájába esett, így meg kell szabadítani őket. Tudniuk kell, hogy Isten többre teremtette őket. A saját személyéért teremtette őket. Ők éppúgy képtelenek önmagukat megszabadítani a bűntől; szabadítóra van szükségük.

Jézus a Szabadító (Zsoltárok 18:2; 1.Korinthusbeliekhez 6:11), és mi arra vagyunk hivatottak, hogy ezt az üzenetet közvetítsük. Béketeremtők vagyunk, mivel ránk bízták “a békéltetés szolgálatát” (2.Korinthusbeliekhez 5:18). Krisztus példáját követve kiterjeszthetjük barátságunkat a meleg emberekre, megmutathatjuk az Ő szeretetét irántuk, imádkozhatunk értük, és ünnepelhetünk annyi közös pontot, amennyit csak találunk. A meleg barátainkkal való kapcsolatainkban vigyáznunk kell, hogy ne keltsük azt a benyomást, hogy jóváhagyjuk a bűneiket. Nem engedhetjük meg, hogy a meleg ember iránti szeretetünk miatt kompromittáljuk Isten Igéjét.

Lehetnek egy kereszténynek meleg barátai? Igen, ugyanúgy és ugyanazokból az okokból, mint ahogyan Jézusnak is lettek volna meleg barátai. Ő minden emberre úgy tekintett, mint aki Isten képmására lett teremtve (1.Mózes 1:27). Azt a személyt látta bennük, akinek Ő teremtette őket. Látta a félelmüket, a zavarodottságukat, szívük minden fájdalmát, és a nélküle való jövőjüket. Mindenkinek ugyanazt a megbocsátást és szellemi átalakulást ajánlotta fel, ha hajlandóak (voltak) Őt életük Urává tenni. A keresztény hívő egyszerűen egy olyan bűnös ember, aki elfogadta az evangéliumot, és most kegyelem és igazság által képviseli Krisztust mindenki számára, beleértve a meleg barátait is (János 1:14).

EnglishVissza a magyar oldalra

Helyes az, ha egy kereszténynek meleg barátai is vannak?
Oszd meg ezt az oldalt: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries