settings icon
share icon
Kérdés

Milyen a megpecsételt lelkiismeret?

Válasz


A Biblia az 1Timóteus 4:2-ben beszél a megpecsételt lelkiismeretről. A lelkiismeret egy Isten által adott erkölcsi tudatosság bennünk (Róma 2:15). Ha a lelkiismeret „megpecsételődik" (szó szerint: megég/kauterizálódik), akkor gyakorlatilag érzéketlenné válik. Az ilyen lelkiismeret nem működik rendeltetésszerűen. Olyan, mintha egy lelki seb eltompítaná a jó és rossz közti különbség érzését. Ahogy az állat tüzes vassal megpecsételt irhája érzéketlenné válik a további fájdalommal szemben, úgy az ember megpecsételt lelkiismerete is fásulttá válik az erkölcsi fájdalmakkal szemben.

Pál az 1Timóteus 4:1-2-ben beszél a megpecsételt lelkiismeretről. „A Lélek pedig világosan megmondja, hogy az utolsó időkben némelyek elszakadnak a hittől, mert megtévesztő lelkekre és ördögi tanításokra hallgatnak; és olyanokra, akik képmutató módon hazugságot hirdetnek, akik meg vannak bélyegezve saját lelkiismeretükben." Ebből a szakaszból három dolgot tudunk meg a hamistanítókról, akik hitehagyáshoz vezettek másokat: 1) gonosz lelkek szócsövei, mivel „ördögi tanításokat" hirdetnek; 2) képmutató hazugok, mivel a szentség álarcát viselik, de tele vannak hamissággal; és 3) lelkiismeretlenek, mivel a lelkiismeretük kauterizálódott. Ez sok mindent megmagyaráz. Hogyan hazudozhatnak szégyentelenül a hamis tanítók, és vezethetnek félre másokat minden lelkiismeret-furdalás nélkül? Úgy, hogy megpecsételődött a lelkiismeretük. Már nem érzik, hogy a hazugság bűn.

A levél elején Pál szembeállította a „jó lelkiismeretet" a megpecsételt lelkiismerettel. „Isten üdvözítő tervének megvalósulásának" szolgálata hitből fakad, a szeretet pedig „tiszta szívből, a jó lelkiismeretből és a képmutatástól mentes hitből" (1Timóteus 1:4-5, Egyszerű). A jó lelkiismeret képes megtenni a különbséget a jó és rossz között, és nem érez bűntudatot. A jó lelkiismerettel rendelkező személy egyenes. Szívesen van együtt azokkal, akik „a világosságban járunk, ahogyan [Jézus] maga a világosságban van" (1János 1:7). Az, akinek tiszta a lelkiismerete, az ördög hazugságait száműzi. Ahelyett, hogy a hitehagyottak hazugságaira hallgatna, megvívja a nemes harcot, és megtartja a hitet és a jó lelkiismeretet (1Timóteus 1:18-19).

A Példabeszédek 6:27 feltesz egy költői kérdést, hogy a házasságtörés következményeit illusztrálja: „Vihet-e valaki tüzet a keblében úgy, hogy meg ne gyulladjon a ruhája?" Alkalmazva ezt a kérdést a hamis tanításra: „Terjesztheti-e egy hitehagyott a pokol tüzes hazugságait anélkül, hogy a lelkiismerete meg ne pecsételődne?"

EnglishVissza a magyar oldalra

Milyen a megpecsételt lelkiismeret?
Oszd meg ezt az oldalt: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries