settings icon
share icon
Kérdés

Milyen a megmártózott ima?

Válasz


A 90-es évek óta a keresztyénség különböző rétegeiben egyre nagyobb figyelmet kapott a miszticizmus. Az ezotéria határát súrolva, ezek a misztikus megtapasztalások mélyítik a „tényleges hit" és „érzett hit" közti különbséget, és azzal fenyegetnek, hogy az egészséges bibliai tanítás helyét átveszi az érzelmeken alapuló válasz. A megmártózott imádság egy ilyen misztikus tevékenység. Úgy írják le, mint az Isten jelenlétében való megnyugvás. Ezt úgy lehet elérni, hogy miközben ülünk vagy fekszünk, lágy dicsőítő dalokat hallgatunk, és rövid egyszerű imádságokat mondunk hosszú időn keresztül, de egyébként kirekesztünk az elménkből minden más gondolatot. Amikor Isten jelenlétét észleled valamilyen megnyilvánulási formában – pl. bizsergő érzés, melegség vagy hidegség önt el, vagy úgy tűnik, mintha egy enyhe fuvallat fújna végig a testeden, akkor csak „meg kell mártóznod" ebben a jelenlétben.

Noha ez némelyek szemében furcsának tűnhet, nem tűnik egyből feltétlenül rossznak. A tapasztalatainkat azonban a Biblia alapján kell megvizsgálnunk (2Timóteus 3:16-17), és ha a megmártózott imádságot ez alapján vizsgáljuk meg, azt látjuk, hogy hiányzik belőle a bibliai megalapozottság. A Biblia sehol nem tartalmaz semmilyen imádságot, amely hasonlítana a megmártózott imádsághoz.

A Biblia szerint az ima a legegyszerűbb formájában az, ha segítségül hívjuk az Úr nevét (1Mózes 4:26), és minden esetben az Istennel való kommunikációt írja le. A megmártózott ima hasonlóan indul, de gyorsan átváltozik egy transzállapothoz hasonló állapottá. A megmártózott ima ezen a ponton szűnik meg biblikusnak lenni, és inkább egy New Age-es gyakorlattá válik, vagy valami olyasmivé, amelyben a hinduizmus hívei vennének részt.

Nem tagadjuk, hogy erőteljesen és életformáló módon tapasztalhatjuk Isten jelenlétét. A megmártózott imádkozásnak nem a céljában van a hiba, hanem a módszerében. A megmártózott ima úgy kíván lelki élményeket átélni, hogy Isten jelenlétét misztikus gyakorlatokkal próbálja elérni. Ebben hasonlít a kontemplatív imához és kontemplatív lelkiséghez, amelyek egyaránt bibliátlanok. A biblikus imádság során úgy beszélünk Istennel, hogy szem előtt tartjuk az Ő akaratát (1János 5:14). A biblikusan imádkozó személy már érti, hogy Isten jelenléte mindig vele van (Zsoltárok 139:7, Máté 28:20, 1Korinthus 6:19, 1Thesszalonika 4:8, 2Timóteus 1:14), és semmilyen fizikai élményen nem kell átesnie ahhoz, hogy ezt igazolni tudja.

EnglishVissza a magyar oldalra

Milyen a megmártózott ima?
Oszd meg ezt az oldalt: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries