settings icon
share icon
Kérdés

Mennyi időbe telt a Biblia megírása?

Válasz


A Biblia könyvei a történelem különböző szakaszaiban, mintegy 1500 éven keresztül keletkeztek különböző írók keze nyomán. Ez azonban még nem jelenti azt, hogy létrejöttéhez 1500 évre lett volna szükség: biztosan csak azt mondhatjuk, hogy ennyi időre volt szükség ahhoz, hogy Isten progresszíven, azaz előrehaladó és előremutató folytonossággal kijelentse Igéjét, vagyis ennyi idő alatt vált teljessé az ún. bibliai kánon (azon 66 könyv, ami a Bibliát alkotja - a fordító megjegyzése).

A legtöbb Bibliatudós egyetért annak tekintetében, hogy a Biblia legrégebbi könyve vagy Mózes első könyve (lásd még Genezis néven)-, vagy Jób könyve kell legyen. Mindkettőt Mózesnek tulajdonítják, keletkezését pedig Kr.u. 1400-ra, vagyis jelen korunk előtt kb. 3400 évre datálják. A kánon időrendileg legutolsó, avagy “legfrissebb” könyve, a Jelenések könyve, melyet Kr.u. 90-re tesznek.

Fontos azonban megjegyeznünk, hogy a Biblia egyes könyvei nem folyamatos egymásutánban íródtak. Gondoljunk csak bele, hogy az Ószövetség időrendileg utolsó könyvének-, Malakiás próféta könyvének lezárása, valamint az Újszövetség kezdete, azaz Máté evangéliumának keletkezése között mintegy 400 év is eltelt. Erre a periódusra, melyben Isten Szent Lelke nem ihletett újabb írást, "400 éves csendesség"-ként is szoktak hivatkozni. Bár az újszövetségi könyvek első helyét Máté evangéliuma foglalja el, úgy tartják, hogy az időrendileg legelső könyv valójában Jakab levele lehetett, amit nagyjából Kr.u. 44 és 49 közé helyeznek el. A újszövetségi iratok teljes korpusza, megközelítőleg 50 éven belül keletkezett, valamikor Kr.u. 44 és 90 (esetleg 95) között.

Teljes pontossággal egyszerűen képtelenség meghatározni, hogy az egyes íróknak mennyi időre volt szükségük az adott könyv megírására. Mózes az Ószövetség első öt könyvét nagyjából 40 év alatt jegyezhette le (Kr.e 1445-1405). Tehát akkor ezt most úgy értsük, hogy negyven éven keresztül folyamatosan írt? Erre emberfia nem tudhat pontos feleletet adni. Pál apostol a korai egyház gyülekezeteihez kiment levelei - különösképp a tartalmilag rövidebbek - úgy mint a Filemonhoz írt levél, jó eséllyel egyetlen ülés ideje alatt, egyhuzamban íródhatott. Ezt János apostol második és harmadik levelénél is feltételezhetjük, hiszen ez esetben is két rövidke írásról van szó, melyet konkrét személyeknek szántak.

Azt viszont biztonsággal állíthatjuk, hogy a Biblia minden emberi írója pontosan addig írt, amíg Isten arra vezette és késztette. Minden egyes író a Szent Lélek vezetése alatt állt, a Szentírást ugyanis az Ő üdeszelű lélegzete járja át és át. Péter apostol így tárja elénk ezt a folyamatot: "Mert sohasem ember akaratából származott a prófétai szó; hanem a Szent Lélektõl indíttatva szólottak az Istennek szent emberei" (2.Péter 1:21 vö. 2.Timótheus 3:16).

EnglishVissza a magyar oldalra

Mennyi időbe telt a Biblia megírása?
Oszd meg ezt az oldalt: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries