settings icon
share icon
Kérdés

Meghamisították-e, megváltoztatták-e, szerkesztették-e, felülvizsgálták-e vagy megmásították-e a Bibliát?

Válasz


Az Ószövetség könyveit hozzávetőleg Kr.e. 1400-tól Kr.e. 400-ig írták. Az Újszövetség könyveit hozzávetőleg Kr.u. 40-től Kr.u. 90-ig írták. Tehát a Biblia megírása óta eltelt idő kb. 3400–1900 év. Ebben az időszakban az eredeti kéziratok elvesztek. Több mint valószínű, hogy már nem is léteznek. Ugyancsak ebben az időszakban a Biblia könyveit újra és újra lemásolták. A másolatokról is másolatok készültek, majd azokról is további másolatok. Mindezek tudatában is megbízhatunk a Bibliában?

Amikor Isten eredetileg az írókat a Biblia megírására ihlette, akkor az eredmény Istentől lehelt és hibátlan volt (2 Timóteus 3 János 17:17). A Biblia sehol sem vonatkoztatja ezt az állítást az eredeti kéziratok másolataira. A Szentírás másolatait készítő írástudók nagyon aprólékos munkát végeztek, de senki sem tökéletes. Ennek eredményeként a Szentírás különféle változataiban apróbb eltérések keletkeztek. A Kr.u. 1500-as években feltalált nyomdagép előtti időkből ránk maradt sok ezer görög és héber kézirat között nincs kettő egyforma.

Ugyanakkor, minden elfogulatlan szövegkritikus egyetért abban, hogy a Biblia figyelemreméltóan jó minőségben maradt fenn a hosszú évszázadok alatt. A Kr.u. XIV. században keletkezett változatok tartalmukban majdnem teljesen megegyeznek a Kr.u. III. századi variánsokkal. A holt-tengeri tekercsek felfedezésekor a tudósokat megdöbbentette, hogy mennyire nagy a hasonlóság más ókori Ószövetség-variánsokhoz viszonyítva, noha a holt-tengeri tekercsek több száz évvel az addig ismert leletek előtt keletkeztek. Még a Biblia szkeptikusai és kritikusai közül is sokan belátják, hogy ez a könyv messze felülmúlja a többi ókori iratot fennmaradása pontosságában.

Semmi bizonyíték nincs arra, hogy a Bibliát módszeresen felülvizsgálták, szerkesztették vagy megváltoztatták volna. A rendelkezésre álló bibliai kéziratok hatalmas száma miatt könnyen fel lehet ismerni az Isten igéjének elferdítésére irányuló próbálkozásokat. A kéziratvariánsokban mutatkozó apró eltérések egyetlen lényeges bibliai tanítást sem érintenek.

Ismét felmerül a kérdés: megbízhatunk a Bibliában? Teljes mértékben! Isten gondoskodott róla, hogy egyesek nem szándékos hibái és mások szándékos támadásai ellenére is megőrizze szavát. Teljes bizodalmunk lehet abban, hogy a ma rendelkezésünkre álló Biblia ugyanaz, mint amit eredetileg írtak. A Biblia Isten szava, mi pedig megbízhatunk benne (2 Timóteus 3:16; Máté 5:18).

EnglishVissza a magyar oldalra

Meghamisították-e, megváltoztatták-e, szerkesztették-e, felülvizsgálták-e vagy megmásították-e a Bibliát?
Oszd meg ezt az oldalt: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries