settings icon
share icon
Kérdés

Mi a megdicsőülés jelentése és fontossága?

Válasz


Körülbelül egy héttel azután, hogy Jézus megmondta a tanítványainak, hogy szenvedni fog, meg fogják ölni, és fel fog támadni (Lukács 9:22), fogta Pétert, Jakabot és Jánost, és felvitte egy hegyre imádkozni. Imádság közben a kinézete átváltozott egy megdicsőült formába, és ruházata vakító fehér lett. Mózes és Illés is megjelent, és közelgő haláláról beszélgettek. Péter, nem tudván, mit beszél, rettegéssel telve felajánlotta, hogy építsenek három hajlékot. Ezzel kétség kívül azokra a sátrakra gondol, amelyeket a sátorok ünnepén használtak, amikor az izraeliták hét napig sátrakban laktak (3Mózes 23:34-42). Péter azt szerette volna, ha azon a helyen maradhatnának. Amikor egy felhő bevonta őket, egy hang így szólt: „Ez az én Fiam, akit kiválasztottam, reá hallgassatok!" A felhő felemelkedett, Mózes és Illés eltűnt, és Jézus egyedül maradt a tanítványokkal, akik még mindig meg voltak rémülve. Jézus figyelmeztette őket, hogy feltámadása előtt ne beszéljenek erről senkinek. Erről az eseményről a Máté 17:1-8, a Márk 9:2-8 és a Lukács 9:28-36 számol be.

Kétség kívül, Krisztus legalább is részleges megdicsőülésének célja az volt, hogy a tanítványok „belső köre" jobban megérthesse, kicsoda is Jézus. Krisztus ábrázata drámai változáson esett át, hogy a tanítványok láthassák a dicsőségét. A tanítványok, akik csak emberi formájában ismerték, most jobban megértették Krisztus istenségét, habár nem tudták teljesen felfogni. Erre a megerősítésre azonban szükségük is volt, hiszen nemrég hallották a rémisztő hírt Jézus bekövetkező haláláról.

Jelképes értelemben Mózes és Illés a törvényt és a prófétákat képviselték. De Isten hangja a mennyből – „reá hallgassatok" – világosan kifejezte, hogy a törvény és próféták át kell adják a teret Jézusnak. Az új és élő felváltja a régit; Ő lesz a törvény és a számos ószövetségi prófécia beteljesítője. Továbbá, a megdicsőült forma révén betekintést nyertek a királyok Királyának és urak Urának bekövetkező megdicsőülésébe és trónra emelésébe.

A tanítványok soha nem felejtették el, mi történt aznap a hegyen, és minden bizonnyal ez is volt a cél. János azt írta az evangéliumában: „láttuk az ő dicsőségét, mint az Atya egyszülöttjének dicsőségét" (János 1:14). Péter így számolt be: „Mert nem kitalált meséket követve ismertettük meg veletek a mi Urunk Jézus Krisztus hatalmát és megjelenését, hanem úgy, hogy szemtanúi voltunk isteni fenségének. Mert amikor az Atya Istentől tisztességet és dicsőséget nyert, és ilyen szózatot intézett hozzá a felséges dicsőség: "Ez az én szeretett Fiam, akiben gyönyörködöm", ezt a mennyből jött szózatot mi hallottuk, mert együtt voltunk vele a szent hegyen" (2Péter 1:16-18). Aki szemtanúja volt a megdicsőülésnek, bizonyságot tett a többi tanítványnak és sok millió más embernek a századok során.

EnglishVissza a magyar oldalra

Mi a megdicsőülés jelentése és fontossága?
Oszd meg ezt az oldalt: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries