settings icon
share icon
Kérdés

Isten a nagy bűnöket is megbocsátja? Isten megbocsát egy gyilkosnak?

Válasz


Sokan – tévesen – azt hiszik, hogy Isten ugyan megbocsátja a „kisebb" bűnöket mint a hazugság, düh, tisztátalan gondolatok, de nem bocsátja meg a „nagyobb" bűnöket mint a gyilkosság vagy házasságtörés. Ez nem igaz. Nincs akkora bűn, amekkorát Isten ne tudna megbocsátani. Amikor Jézus meghalt a kereszten, az egész világ bűnének a büntetését elhordozta (1János 2:2). Amikor valaki Jézus Krisztusba veti hitét az üdvössége céljából, minden bűne megbocsátatik. Ebbe beletartozik minden múlt-, jelen- vagy jövőbeli bűn, akár kicsi, akár nagy. Jézus azért halt meg, hogy eltörölje a bűneink büntetését, és ha egyszer megbocsátott, örökre megbocsátott (Kolossé 1:14, ApCsel 10:43).

Mindnyájan bűnösek vagyunk (Róma 3:23), és örök büntetést érdemlünk (Róma 6:23). Jézus azért halt meg, hogy ezt a büntetést eltörölje (Róma 5:8). Bárki, aki hisz Jézus Krisztusban, annak a bűne bocsánatot nyer, bármit kövessen is el (János 3:16). Egy gyilkos vagy házasságtörő tette valószínűleg (jogi, kapcsolati, stb.) következményekkel fog járni, sokkal inkább, mint egy „puszta" hazug tette. De mihelyst a gyilkos vagy házasságtörő Krisztusba helyezi a hitét, bűne teljesen és végérvényesen megbocsátást nyer.

Nem a bűn mértéke a döntő tényező, hanem Krisztus áldozatának a mértéke. Ha Isten Bárányának kiontott vére elegendő ahhoz, hogy a sok millió hívő minden bűnét elfedje, akkor nem lehet az elfedett bűnök típusa vagy mértéke akadály. Amikor Jézus azt mondta, hogy „elvégeztetett", akkor a bűnnek véget vetett, a bűnért teljes engesztelést és megbocsátást szerzett, békességet adott, és minden bűnből megváltott. Az üdvösség biztos, bizonyos és teljes; semmivel nem szükséges, és nem is lehet kiegészíteni. Továbbá, Krisztus a megváltó munkáját teljesen az ember segítsége nélkül hajtotta végre, és így ember nem is tudja annullálni.

EnglishVissza a magyar oldalra

Isten a nagy bűnöket is megbocsátja? Isten megbocsát egy gyilkosnak?
Oszd meg ezt az oldalt: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries