settings icon
share icon
Kérdés

Hogyan tudok megbocsátani azoknak, akik ellenem vétkeznek?

Válasz


Bizonyos szinten mindenkivel bántak már helytelenül, mindenkit megsértettek, és mindenkivel szemben követtek már el bűnöket. Hogyan reagálnak a keresztyének az ilyen esetekre? A Biblia szerint meg kell bocsátanunk. Az Efézus 4:32 kijelenti, “Viszont legyetek egymáshoz jóságosak, irgalmasak, bocsássatok meg egymásnak, ahogyan Isten is megbocsátott nektek a Krisztusban.” Hasonlóan, a Kolossé 3:13 kimondja, “Viseljétek el egymást, és bocsássatok meg egymásnak, ha valakinek panasza volna valaki ellen: ahogyan az Úr is megbocsátott nektek, úgy tegyetek ti is.” A lényeg mindkét igében, hogy bocsássunk meg másoknak, ahogyan Isten is megbocsátott nekünk. Miért bocsátunk meg? Mert nekünk is megbocsáttattak a bűneink! Azoknak, akik nem keresztyének, Isten nem bocsátott meg, és nincs erejük, és nem is akarnak megbocsátani.

Egyszerű lenne megbocsátani, ha mindössze meg kéne adni azoknak, akik bűnbánattal kérik. A Biblia azt mondja, hogy meg kell bocsátanunk feltétel nélkül azoknak, akik ellenünk vétkeznek. Ha nem akarunk megbocsátani őszintén, az neheztelésről, keserűségről és haragról tesz tanúbizonyságot, és egyik sem az igazi keresztyén jellemzője. A Miatyánkban kérjük Istent, hogy bocsássa meg a bűneinket, miképpen mi is megbocsátunk az ellenünk vétkezőknek (Máté 6:12). Jézus azt mondta a Máté 6:14–15-ben, “Mert ha az embereknek megbocsátjátok vétkeiket, nektek is megbocsát mennyei Atyátok. Ha pedig nem bocsátotok meg az embereknek, Atyátok sem bocsátja meg a ti vétkeiteket.” Más igék fényében, amelyek Isten megbocsátásáról beszélnek, a Máté 6:14–15 úgy értelmezhető, hogy azok, akik nem hajlandóak megbocsátani másoknak, még nem tapasztalták meg igazán Isten megbocsátását.

Valahányszor megszegjük Isten valamely parancsát, vétkezünk Ellene. Valahányszor ártunk egy másik embernek, nem csupán az ellen az ember ellen vétkezünk, hanem Isten ellen is. Ha belegondolunk, hogy Isten milyen mértékben bocsátja meg minden kihágásunkat, rájövünk, hogy nincs jogunk megtagadni másoktól ezt a kegyelmet. Mi határtalanul többször vétkeztünk Isten ellen, mint bárki más képes lenne ellenünk vétkezni. Ha Isten ilyen sokat meg tud bocsátani nekünk, hogy tagadhatjuk meg másoktól a megbocsátást sokkal kisebb dolgok miatt? Jézus példabeszéde a Máté 18:23–35-ben erőteljesen szemlélteti ezt az igazságot. Isten megígéri, hogy ha mi kérjük Tőle a bűnbocsánatot, Ő ingyen megadja azt (1 János 1:9). A mi megbocsátásunknak határtalannak kellene lennie, mint ahogyan Isten megbocsátása is határtalan (Lukács 17:3–4).

EnglishVissza a magyar oldalra

Hogyan tudok megbocsátani azoknak, akik ellenem vétkeznek?
Oszd meg ezt az oldalt: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries