settings icon
share icon
Kérdés

Mond a Biblia bármit is arról, hogy miként tegyük második házasságunkat sikeressé?

Válasz


Ábrahám az egyetlen olyan személy a Bibliában, akiről azt olvashatjuk, hogy felesége halála után újranősült (1.Mózes 25:1). A Szentírás arról viszont nem tesz említést, hogy ez a második házasság pontosan milyen volt. A Bibliában nem találunk konkrét példát arra, hogy egy személy elvált-, és aztán újraházasodott volna. Ha az első házasság válással végződött, vagy hitvestársunk eltávozott az életből, akkor vannak olyan bibliai elvek, amelyek sikeressé tehetik a második-, vagy akár sokadik házasságunkat.

Bármelyik házasságról legyen is szó, a férjnek (f)elhívása van arra, hogy önfeláldozó szeretettel szeresse feleségét (Efézusbeliekhez 5:25), a feleséget pedig arra hívja el az Úr, hogy mindenben engedékenyen kövesse férjét. Mind a férjnek-, mind pedig a feleségnek úgy kell tekintenie házasság intézményére, mint ami felbonthatatlan, amiben csak a halál választhatja el egymástól a feleket (Máté 19:6). A férj és feleség szeretettel kell viszonyuljon egymáshoz, törekedniük kell a kölcsönös tiszteletre és megértésre, valamint újra és újra meg kell bocsássanak egymásnak (Efézusbeliekhez 5:33; 1. Péter 3:7).

A második házasság sokszor eredményez „kevert" családmodellt, ami már önmagában is nagyon sok feszültség forrása lehet. A „lesznek egy testté" bibliai elv érvényesülése kritikus jelentőségű. A házasság minden más családi kötelék felett kell álljon, hiszen csak a házasság védelmező keretein belül válhat két ember valóban „egy testté". Nem helyezhetjük tehát sem szülői családunk-, sem az előző házastársunk iránti kötelességeinket a jelen házasság elé. Azokat a konfliktusokat, melyek a kevert családmodellből erednek, a jelen család egységében kell feloldani.

Nagyon fontos továbbá az is, hogy a házastársak semmilyen módon se hasonlítgassák egymást előző házasfeleikhez. E módon sok irigységtől, keserűségtől és irrealisztikus elvárásoktól óvhatják meg mostani házastársukat és magukat. Az új házastárs nem azonos a régivel, így ne is várjuk ezt el tőle. Függetlenül attól, hogy az előző házasság milyen volt, sem a jó-, sem pedig a rossz emlékeinket és érzelmeinket nem szabad átvinnünk a jelenlegi házasságra, de leginkább az ott szerzett sérülések és sebek áthozatalától óvakodjunk.

A második házasság sikerének kulcsa mindenekelőtt az, hogy házasságunk középpontjában Isten álljon, hogy csak Őbenne bízzunk az oly elengedhetetlen erőért és kegyelemért. A házasság nem más, mint Jézus Krisztus és egyháza örök frigyének szimbolikus előképe (Efézusbeliekhez 5:29-32). Csak Jézus Krisztus által válhat a házasság azzá, aminek Isten mindig is szánta. Szintén fontos az, hogy a házasságban felmerülő problémák orvoslására a lelkipásztor-, esetleg a keresztény házassági tanácsadó segítségét is igénybe vegyék (Példabeszédek 15:22). Ha pontosan megértjük azt, hogy mi Isten szándéka a házassággal, valamint ha engedelmesen alávetjük magunkat az Ő tökéletes akaratának, akkor már kezünkben is van a boldog házasélet mindenkori kulcsa.

EnglishVissza a magyar oldalra

Mond a Biblia bármit is arról, hogy miként tegyük második házasságunkat sikeressé?
Oszd meg ezt az oldalt: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries