settings icon
share icon
Kérdés

Lehetséges, hogy más angyalok is bűnbe eshetnek?

Válasz


A Timóteushoz írt első levélének 5:21-es fejezetében ez áll: „Kérve kérlek az Istenre és Krisztus Jézusra és a kiválasztott angyalokra, hogy ezeket tartsd meg előítélet nélkül, semmit sem cselekedvén részrehajlásból." Nem játszik szerepet, hogy mi a saját nézetünk Isten kiválasztását, elrendelését illetően. A Szentírás világosan állítja, hogy Isten valamely módon döntő annak meghatározásában, hogy kit ment meg, vagy, mint ebben az esetben, hogy melyik angyal nem vétkezik.

Isten szuverén döntései végigvonulnak az egész Szentíráson: Ő választotta Ábrahámot népek sokaságának atyjául (1.Mózes17:4-5); Ő tette Izráelt kiválasztott néppé (1.Mózes17:7); Ő választotta Máriát Jézus Krisztus szülőanyjául (Lukács 1:35-37); Ő választotta ki a tizenkét apostolt, hogy éljenek az Úr Jézussal három éven át és tanuljanak tőle (Márk 3: 13-19); Ő választotta Pált arra, hogy sokaknak elvigye az evangélium jó hírét mind személyén-, mind írásain keresztül (Apostolok Cselekedetei 9:1-19). Ugyanígy választott embereket „minden ágazatból és nyelvből és népből és nemzetből" (Jelenések 5:9), hogy Jézus Krisztusban hitre jussanak. Akiket kiválasztott, eljönnek hozzá, és Ő soha ki nem veti őket.

Úgy tűnik Isten az angyalokat illetően is hozott döntést. Isten szent angyalai „választottak", vagyis Isten választotta ki őket. Isten vélhetőleg adott egy egyszeri döntési lehetőséget minden angyalnak engedelmességre vagy engedetlenségre. Azok az angyalok, melyek vétkeztek és követték Lucifert elvesztek és elkárhoztak. Azok az angyalok, amelyek hűek maradtak döntésükben Istenhez, biztonságban tudhatják magukat. A Biblia nem ad okot arra, hogy azt hihessük, hogy más angyalok is vétkezhetnek. Vagy legalábbis nem több okot, mint hogy azt hihessük a kiválasztottak elvetemedhetnek és elveszhetnek mindörökké.

EnglishVissza a magyar oldalra

Lehetséges, hogy más angyalok is bűnbe eshetnek?
Oszd meg ezt az oldalt: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries