settings icon
share icon
Kérdés

Ki volt Mária Magdolna?

Válasz


Mária Magdolna az a nő volt, akiből Jézus hét ördögöt űzött ki (Lukács 8:2). A Magdolna elnevezés valószínűleg arra utal, hogy a Galileai-tenger délnyugati partján található városból, Magdalából származott. Miután Jézus kiűzött belőle hét ördögöt, követőjévé vált.

Mária Magdolnáról azt tartják, hogy ő volt az a bűnös asszony abban a városban (Lukács 7:37), aki megmosta Jézus lábát, de erre nem találunk konkrét utalást a Szentírásban. Magdala városa a prostitúcióról volt híres. Mivel ez volt a helyzet, és Lukács először rögtön azt követően említi Mária Magdolnát, hogy beszámolt a bűnös asszonyról (Lukács 7:36-50), némelyek arra következtettek, hogy ez a két nő egy és ugyanaz. De semmilyen szentírásbeli alapja nincs ennek a nézetnek. Annak a széles körben elterjedt nézetnek ellenére, miszerint Mária Magdolna prostituált vagy bűnös asszony lett volna, sehol nem olvassuk, hogy valóban az lett volna.

Mária Magdolnát gyakran azzal az asszonnyal is asszociálják, akit Jézus megmentett a kövezéstől, miután házasságtörésen kapták (János 8:1-11). De erre szintén nem találunk bizonyítékot. A Passió című film is azonosítja a két nőt. Ez lehetséges, de nem valószínű, és a Biblia biztosan nem tanítja ezt.

Mária Magdolna a keresztre feszítés körüli legtöbb eseménynek szemtanúja volt. Jelen volt Jézus látszatperén; hallotta, amint Poncius Pilátus kimondta a halálos ítéletet; és látta, ahogy megverik, és a tömeg megalázza Jézust. Egyike volt azon asszonyoknak, akik Jézus mellett álltak a keresztre feszítéskor, hogy vigaszt nyújtsanak neki. Jézus feltámadásának első tanújaként Jézus elküldte, hogy szóljon a többieknek (János 20:11-18). Noha a Biblia itt említi név szerint utoljára, valószínűleg egyike volt azon asszonyoknak, akik a tanítványokkal együtt összegyűltek, várván a megígért Szentlélek eljövetelét (ApCsel 1:14).

A DaVinci Kód című regény szerint Jézus és Mária Magdolna házasok voltak. Néhány korai, biblián kívüli keresztyén forrás (amelyet a korai keresztyének eretnekségnek tartottak), arra utalnak, hogy Jézus és Mária Magdolna között különleges kapcsolat állt fenn. Arra azonban egyáltalán semmilyen bizonyíték nem létezik, hogy Jézus és Mária Magdolna házasok lettek volna. A Bibliában ennek még nyomát sem találjuk.

EnglishVissza a magyar oldalra

Ki volt Mária Magdolna?
Oszd meg ezt az oldalt: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries