settings icon
share icon
Kérdés

A Lukács 16:19-31 egy példázat vagy megtörtént esemény feljegyzése?

Válasz


A Lukács 16:19-31 sok vita alapját képezte. Némelyek a gazdag ember és Lázár történetét igaznak, megtörtént eseménynek tartják, mások pedig példázatnak vagy allegóriának.

Azok, akik az elbeszélésre valós eseményként tekintenek, több érvet is felhoznak: először is, a történetet a Biblia sehol nem nevezi példázatnak. Jézus sok más történetéről elhangzik, hogy példázat, mint például a magvető (Lukács 8:4), a bolond gazdag (Lukács 12:16), a terméketlen fügefa (Lukács 13:6) és a menyegzői lakoma (Lukács 14:7) példázata. Másodszor, a gazdag ember és Lázár története néven nevez egy személyt. Ez a konkretizálás megkülönbözteti a feljegyzést a többi példázattól, amelyekben a szereplőknek nincs neve.

Harmadszor, úgy tűnik, ez a konkrét történet nem illik bele a példázatok műfajába, amelynek ismérve, hogy egy lelki igazságot jelenít meg egy földi példával. A gazdag ember és Lázár története közvetlenül mutat be egy lelki igazságot, azaz nem használ metaforát. A történet zöme a halál utáni lét színterén zajlik, ellentétben a példázatokkal, amelyek a földön játszódnak.

Ezzel szemben mások úgy vélik, ez egy példázat, nem pedig megtörtént esemény. Arra hivatkoznak, hogy Jézus általában példázatokban tanított. Szerintük a fenti érvek nem elegendőek ahhoz, hogy a történetre másképp tekintsünk, mint példázatként. Emellett a feljegyzés tartalmaz néhány részletet, amely látszólag nincs összefüggésben a Szentírás többi részével. Például a pokolban és a mennyben levő emberek láthatják egymást és beszélhetnek egymással?

A lényeg az, hogy akár igaz esetről van szó, akár példázatról, az üzenet ugyanaz. Még ha nem igaz történetről van is szó, elég valósághű. Akár példázat, akár nem, Jézus ezzel a történettel egyszerűen bemutatta, hogy a halál után a gonoszok örökre elválasztódnak Istentől, hogy emlékezzenek arra, hogy elutasították az evangéliumot; hogy gyötrelem vár rájuk, és hogy állapotukra nincs enyhülés. A Lukács 16:19-31-ben, legyen szó példázatról vagy valós történetről, Jézus világosan tanít a menny és pokol létéről, akárcsak a vagyon megtévesztő erejéről azok számára, akik anyagi javakban bíznak.

EnglishVissza a magyar oldalra

A Lukács 16:19-31 egy példázat vagy megtörtént esemény feljegyzése?
Oszd meg ezt az oldalt: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries