settings icon
share icon
Kérdés

Lucifer ugyanaz, mint Sátán? Lucifer bukása Sátánra vonatkozik?

Válasz


A Bibliában egyetlen vers sem mondja ki, hogy Lucifer egyenlő volna Sátánnal, de ha megvizsgálunk pár szakaszt, kiderül, hogy Lucifer nem lehet más, mint Sátán. Lucifer bukása az Ézsaiás 14:12-ben valószínűleg ugyanaz, mint amiről Jézus beszél a Lukács 10:18-ban: „Láttam a Sátánt villámként leesni az égből." Az Ezékiel 28 egy hasonló esésről számol be.

Az Ézsaiás 14:12-18 szerint az égből leeső személyt Lucifernek hívják, aminek a jelentése „hajnalcsillag", „hajnal fia", „nappali csillag" vagy „ragyogó csillag". A leírás alapján az itt említett lény nem lehet más, mint Sátán. Maga Jézus mondta a Lukács 10-ben, hogy Sátán leesett a mennyből. Ezért, amikor Ézsaiás arra utal, hogy Lucifert (héberül: helel) ledobták a földre (Ézsaiás 14:12), nem beszélhet másról, mint Sátánról. Leesésének okát a 13-14. versekben találjuk: „Pedig ezt mondtad magadban: Fölmegyek az égbe, Isten csillagai fölé emelem trónomat, odaülök az istenek hegyére a messze északon. Fölmegyek a felhők csúcsára, hasonló leszek a Felségeshez!" Mindig is ez volt Sátán vágya: istenné válni, és ezzel kísértette meg Évát is az Éden kertjében, hogy engedetlenkedjen Istennel szemben: „olyanok lesztek, mint Isten" (1Mózes 3:5).

Az Ezékiel 28-ról szintén azt tartják, hogy Luciferre/Sátánra vonatkozik. Habár a fejezet azzal kezdődik, hogy Isten megparancsolja Ezékielnek, hogy „Kezdj siratóéneket Tírusz királyáról" (12.v.), egy gonosz bálványimádó királyról, hamar kiderül, hogy a szakasz a szóban forgó király mögött álló hatalomra is utal, Sátánra. A 13. vers azt állítja, hogy az illető „Édenben, Isten kertjében" volt. Nyilvánvaló, hogy Tírusz királya soha nem volt az Édenben. A 14. versben ez áll: „Valál felkent oltalmazó Kérub; és [úgy] állattalak téged" (Károli). Úgy tűnik, Lucifer/Sátán őrangyal volt a mennyben, „tüzes kövek közt", amelyek valószínűleg tündöklő drágakövek voltak, amelyeket más mennyei leírásokban látunk (2Mózes 24:10, Jelenések 21:18-21). Mivel Tírusz királya soha nem járt a mennyben sem, ez szintén csak Luciferre vonatkozhat. A szakasz hátralevő része arról számol be, hogy mi volt kidobatása oka. Szépsége miatt a szíve felfuvalkodott, és bölcsessége megromlott (Ezékiel 28:17). A tökéletességéből, bölcsességéből és szépségéből fakadó büszkesége (12.v.) lett bukásának oka, és Isten ledobta őt a földre (17.v.). Ennek az Úr Jézus is tanúja volt a mennyben, még mielőtt testet öltött volna (Lukács 10:18).

Összefoglalásként, mivel Lucifer felfuvalkodott és olyan akart lenni, mint Isten, kidobták a mennyből. Jézus azt mondta, hogy látta, amint Sátánt kidobták a mennyből. Ebből arra következtethetünk, hogy Lucifer és Sátán egy és ugyanaz.

EnglishVissza a magyar oldalra

Lucifer ugyanaz, mint Sátán? Lucifer bukása Sátánra vonatkozik?
Oszd meg ezt az oldalt: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries