settings icon
share icon
Kérdés

Mi az a leviatán?

Válasz


A leviatán egy valamilyen nagy tengeri élőlény. A Biblia úgy ír róla, mint egy nagyon félelmetes állatról, ami szörnyen vad és nagyon erős. A leviatán szónak a héber nyelvben ugyanaz a töve, mint a "feltekeredett", vagy az "elferdült" szavaknak. Az Ézsaiás 27:1 igerész úgy írja le, mint „a futó kígyót, Leviatánt, a keringő kígyót" „a sárkányt, mely a tengerben van". Bármilyen vízi szörnyetegről legyen is szó, ennek az állatnak mind az ereje, mind különösen vad természete jól ismert volt.

Erről a teremtményről mindössze egy maréknyi hivatkozást találunk az Ószövetségben. A legtöbb igerész valós élőlényként írja le, amit az emberek látásból vagy hallomásból ismertek csak, mert nem mertek sokan közelmerészkedni hozzá. A 104. Zsoltár 25-26. verse így dicséri Istent, aki a leviatán élőhelyét alkotta: „Ez a nagy és széles tenger! Itt vannak benne a megszámlálhatatlan csúszók; apró állatok nagyokkal együtt. Amott gályák járnak s czethal, a melyet azért formáltál, hogy játszadozzék benne". Kizárólag Isten alkothatott olyan élőlényt, mint a leviatán (itt: czethal), és utána egy elég nagy teret ahhoz, hogy még „játszadozzék benne" ez a tengeri lény.

Ézsaiás 27:1-ben a leviatán a föld gonosz királyainak jelképéül állíttatik, akik ellenállnak Isten népének. Az a nagy erő, melyet a gonosz nemzetek felvonultatnak sokszor igen ijesztő lehet, Isten azonban biztosítja gyermekeit afelől, hogy legyen az ellenség megjelenése még annyira szörnyűséges, a gonosz végtére legyőzetik: „Ama napon meglátogatja az Úr kemény, nagy és erős kardjával Leviatánt, a futó kígyót, Leviatánt, a keringő kígyót, és megöli a sárkányt, mely a tengerben van." A 74. Zsoltár 14. verse egy nagyon hasonló leírást tartalmaz Isten győzelméről a leviatán felett. Itt nagyon valószínű, hogy a leviatán szó használata az egyiptomi fáraóra is vonatkozik.

Jób könyvének 41. fejezete szolgál a legtöbb részlettel erről valós tengeri lényről. Itt az állat nagyságát, erejét és gonoszságát emeli ki Isten. A leviatánt nem lehet megkötözni, vagy megszelídíteni (Jób 41:1-5); pusztán ránézni is vérfagyasztó (9.vers); legjobb, ha nem zargatják (8. és 10. vers). A leviatán alakja igen magasztos, teste nagyon jól le van védve egybefüggő páncélokkal (13., 15. és 17. vers). Mellkasa és háta egyaránt átüthetetlen (15. és 24. vers). Rémisztő fogai vannak (14. vers) és mindenkire, ki szájához közelít, halál vár (18-21. vers). Még hatalmas emberek is rémülten állnak a leviatánnal szemben (25. vers). Nincs kard, lándzsa, szurony, nyíl, kő, hurok, buzogány vagy kopja, mely legyőzhetné (26. 28. és 29. vers). Nem lehet ketrecbe zárni, mert a vasrudakat, mint szalmaszálat töri le (27. vers). A leviatán a szárazföldön mély nyomokat hagy maga után, míg ha a tengerben mozog, akkor felkavarja a sötét vizeket is (30.-32. vers). Isten megerősíti, hogy ez a teremtmény minden vadállatok királya: „Nincs e földön hozzá hasonló, a mely úgy teremtetett, hogy ne rettegjen" (33. vers).

Milyen állatról ír tehát Jób könyvének 41. fejezete? Egyes Bibliakommentátorok szerint a leviatán nem más, mint egy krokodil. Mások úgy tartják, hogy egy cápáról, vagy egy bálnáról van szó. Ha azonban jól szemügyre vesszük a Biblia leírását, akkor láthatjuk, hogy egy nagy tengeri hüllőről van szó, nem kizárható, hogy a plesiosaurus leírását látjuk. Egyáltalán nem tűnik légből kapottnak az, hogy Jób kapcsolatba kerülhetett egy dinoszaurusszal is, figyelembe véve, hogy Jób könyvének igaz története az emberi történelem elején játszódik.

Isten Jób könyvének 41. fejezetében félreérthetetlenül a tudtunkra hozza, hogy a leviatán Isten szuverén irányítása alatt áll. Jób kérdőre vonja Istent (Jób 26.-31 fejezete), Isten azonban kifogja a szelet Jób vitorlájából, mikor ennek a nagyszerű állatnak a bemutatásán keresztül döbbenti rá Jóbot az ember gyengeségére és törékenységére. Isten teremtette ezt az élőlényt, amivel szemben Jób még megállni sem képes, és ez a hatalmas lény teljesen Isten irányítása alatt áll. Ha azonban Jób még egy teremtett lény előtt sem képes megállni, akkor Isten nagysága előtt vajon mennyivel kevésbé? Miért is próbál Jób perelni Teremtőjével?

A leviatán egy különösen veszélyes élőlény, amely még harcedzett zsoldosokat is futásra késztetett. A leviatán nem egy dadamese, vagy egy mitikus lény, hanem sokkal inkább egy valós tengeri szörny, amely csak és kizárólag Teremtőjének engedelmeskedik. Isten így emlékeztet a leviatán leírásában önnön szuverén hatalmára: „Ki hát az, a ki velem szállna szembe? Ki adott nékem elébb, hogy azt visszafizessem? A mi az ég alatt van, mind enyém!" (Jób 41:10-11).

EnglishVissza a magyar oldalra

Mi az a leviatán?
Oszd meg ezt az oldalt: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries