settings icon
share icon
Kérdés

Tényleg léteznek démonok?

Válasz


A Biblia ténylegesen létező, valóságos lényekként említi a démonokat. A Szentírás démon-ábrázolása azonban nagyban eltér a róluk alkotott közkeletű elképzelésektől. A Biblia a démonokat hatalmas, de hatalmukban mégis korlátozott-, véglegesen legyőzött lényekként írja le. Olyan angyalok ők, akik követték Sátánt Isten elleni lázadásban (Jelenések 12:3-4). A Biblia nem sok részletet közöl a démonokról, a rendelkezésünkre bocsátott információmennyiség azonban elég ahhoz, hogy eloszlassa a közszájon forgó mendemondákat, mítoszokat.

A démonoknak több alternatív megnevezése is létezik, így, többek között, “tisztátalan szellemként” és “gonosz lelkekként” is hivatkoznak rájuk. A Szentírás tanúsága szerint az emberáldozatokat fogadó hamis istenek némelyike valójában démon (2.Krónika 11:15; 5.Mózes 32:17). Mivel a démonok bukott angyalok, lényegében ugyanolyan szintű hatalommal és befolyással rendelkeznek, mint maguk az angyalok. A Szentírás soraiból azonban az sejlik ki, hogy Isten korlátozta képességeiket (2.Thesszalonikabeliekhez 2:6-7). A Biblia ugyanakkor azt is jelzi, hogy nem minden földi nyomorúság démoni befolyás eredménye (Máté 10:1; Lukács 8:2). A világunkra gyakorolt démoni befolyás a legtöbb esetben szellemi-, és nem pedig fizikai természetű.

A populáris kultúra gyakran szörnyként állítja be a démonokat – jöhetnek tehát a vértől csöpögő agyarak, az éles karmok, a bőrszerű szárnyak, meg a többi. Az sem ritka, hogy árnyként vagy szellemként ábrázolják őket. Ezen elképzeléseknek azonban semmilyen bibliai alapjuk sincs. A Biblia valójában egyetlen bukott angyal fizikai jellemzőit sem adja meg. Mivel a démonok az angyalokhoz hasonlóan szellemi lények (vagyis elsősorban szellemi befolyással bírnak), így nem valószínű, hogy konkrétan meghatározható fizikai megjelenésük lenne. Ha mégis úgy döntenek, hogy fizikai formát öltenek, akkor valószínűleg inkább a csábítás-, mintsem az elriasztás/elijesztés maszkját tennék fel (2.Korinthusbeliekhez 11:14).

A démonok tehát szó szerinti, valós lények. A Bibliában leírt démonok léteznek. A gyakori horrorfilmes és halloweeni ábrázolások azonban nem csak valótlanok, de még csak nem is valósághűek.

EnglishVissza a magyar oldalra

Tényleg léteznek démonok?
Oszd meg ezt az oldalt: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries