settings icon
share icon
Kérdés

Lerészegedni tényleg bűn?

Válasz


A Biblia egyértelműen tiltja az alkoholtól való lerészegedést (Példabeszédek 20:1; 23:20; 29-32; Ézsaiás 5:22; Efézusbeliekhez 5:18). A Szentírás számos olyan magatartásforma kerülését adja parancsba, mint például a lerészegedés, a szexuális erkölcstelenségben való elmerülés (1.Korinthusbeliekhez 6:18) és a hazudozás (Példabeszédek 6:16-17). Isten Igéje azonban messze több, mint “bűnök” meghatározásának lajstroma. Ha így állunk hozzá, akkor csupán a lényegét nem értjük. Nem az az Isten akarata, hogy az egyes pontokat kipipálva ledolgozzunk valami listát, minden mást pedig, ami a listán nem szerepel, elfogadhatónak ítéljünk. A farizeusok pontosan ezt tették, Jézus viszont nem éppen volt elégedett velük (Lukács 11:42; Máté 23:23). Isten olyan követőkre vágyik, akik szerető szívből fakadó engedelmességből követik őt, olyan szívből, amely olyanná szeretne válni, mint Ő maga (1.Péter 1:15).

A lerészegedés bűn, de mégis mi a helyzet a mértékletes alkoholfogyasztással? Ennek kérdése évszázadok óta vita tárgyát képezi az egyházon belül. Még nem is olyan régen a keresztények többsége bűnnek tartotta az alkoholfogyasztást – bármilyen mennyiségben. A mértékletes alkoholfogyasztás mára azonban már sokkal elfogadottabbá vált a keresztények körében. Akik a bibliai időkben el lettek különítve Isten számára, azoknak felszentelésük teljes idejére tartózkodniuk kellett a szőlő gyümölcsének mindenféle erjesztett és erjesztetlen levének fogyasztásától (Bírák 13:4; 3.Mózes 10:9; 4.Mózes 6:3; Lukács 1:15). A Biblia hasábjain a bor egyes esetekben a világ tisztátalan befolyását jelképezi (Jelenések 18:3). Az ószövetségi időkben a papi szolgálatra elhívottaknak tartózkodniuk kellett tőle a sátorban való szolgálatuk végeztekor (3.Mózes 10:9). Az ilyen előírások sok Krisztus-követőt arra késztettek, hogy teljesen lemondjanak az alkoholról, ugyanis az azzal való élés minden formáját bolondságnak tartották. Bár a mértékletes alkoholfogyasztást a Szentírás nem ítéli el, az önuralom elvesztését igen. Azt sem lehet figyelmen kívül hagyni, hogy az Igében számos figyelmeztetés hangzik el az alkohol romboló természetét illetően (Példabeszédek 20:1; 31:4).

Az Efézusbeliekhez írt levél 5:18-as igeverse kimondja: “És meg ne részegedjetek bortól, miben kicsapongás van: hanem teljesedjetek be Szent Lélekkel”. Ez az igerész két tényezőt vet össze: az alkoholt és a Szent Lelket. Mindkettőnek megvan a hatalma ahhoz, hogy átvegye az ember elméje és viselkedése felett az irányítást – nagyon különböző módon és nagyon különböző eredményekkel. A részegség az önuralom elvesztéséhez vezet, a Lélekkel való beteljesedés viszont épphogy teljesebb önuralmat eredményez (Galátziabeliekhez 5:22-23). Nem lehetünk egyszerre az alkohol szelleme és a Szent Lélek irányítása alatt. Amikor hívőként úgy döntünk, hogy tudatmódosító szereket veszünk magunkhoz, azzal gyakorlatilag azt választjuk, hogy a Szent Lélek helyett valami más uralma alá adjuk át magunk. Ami minket leuralva veszi át az irányítást az elménk, az akaratunk és az érzelmeink felett – legyen az bármi is – az mind egy hamis isten. Ha a nagybetűs Úron kívül bármilyen más úrnak engedelmeskedünk, akkor bálványoknak engedelmeskedünk, a bálványimádás pedig bűn (1.Korinthusbeliekhez 10:14).

A lerészegedés bűn. Legyen szó akár az alkoholról, akár egyéb drogokról, akár dependens viselkedésformákról (pl. kapzsiság, munka- vagy szerencsejátékfüggőség), Jézus tanításában a következő elvet hagyta ránk: “Senki sem szolgálhat két úrnak” (Máté 6:24). Amikor alkoholtól részegedünk le vagy más drogoktól állunk be, akkor azzal már egy másik úrnak szolgálunk, és nem AZ Úrnak. Jézus követését választani azt jelenti, hogy (nap mint nap) a régi bűnös szokásainkkal és életmódunkkal szemben pozicionáljuk magunkat. Nem követhetjük egyidejűleg Jézust és a részegséget, az erkölcstelenséget és a világi gondolkodást (Galátziabeliekhez 2:20; Rómabeliekhez 6:1-6), hiszen merőben ellentétes irányba haladnak. A Korinthusbeliekhez írt első levél 6:10 igeverse a részegeseket azok közé sorolja, akik “nem örökölhetik Isten országát”. Ha azt választjuk, hogy a bűneink határozzák meg, kik vagyunk, akkor nem lehetünk Krisztus követői (Galátziabeliekhez 5:19-21). Amikor az Isten részegség ellen szóló parancsolata dacára is a lerészegedést választjuk, akkor valójában az engedetlenség mellett tesszük le a voksunk, ebben az állapotban viszont nem lehet közösségünk a szent Istennel, Aki elítéli azt (Lukács 14:26-27; Máté 10:37-38).

EnglishVissza a magyar oldalra

Lerészegedni tényleg bűn?
Oszd meg ezt az oldalt: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries