settings icon
share icon
Kérdés

Miből áll egy lelki utazás?

Válasz


A lelki utazás megnevezést számos vallás egy természetes folyamatra használja, amely során az egyén növekedni tud Isten, a világ és önmaga megismerésében. Egy tudatos életvitelt jelent, amely során mélyebb ismeretre és bölcsességre teszünk szert. De a krisztusivá váláshoz vezető lelki utazás merőben különbözik egy olyasfajta „lelkiséghez” vezető utazástól, amelynek nem része vagy nem alapja az Úr Jézus Krisztus személye és munkája.

A keresztyén lelki utazás és a New Age-féle verzió között számos eltérés található. A New Age hívei szerint naponta több órán át mantrákat kell mondogatni. A Biblia szerint naponta beszélgetni kell Istennel imádság formájában (1Thesszalonika 5:17). A New Age szerint az ember maga választhatja ki az utat, és lényegében minden út ugyanahhoz a célhoz vezet el. A Biblia szerint csak egy út létezik: Krisztus (János 14:6). A New Age szerint a lelki út végén összhangba kerülünk az univerzummal. A Biblia azt tanítja, hogy az univerzum hadban áll (Efezus 6:12), és az út során harcolnunk kell mások lelkéért és a magunk életviteléért (1Timóteus 6:12).

Egy másik különbség abban rejlik, hogy a Biblia ténylegesen tanít a lelki utazásról és annak lépéseiről. A hívő gyerekként indul útra (1Korinthus 13:11), gyermeki szemmel látja a világot, még a teste irányítja, és szüksége van alapvető ismeretekre Istenről és az Isten előtti helyzetükről (1Korinthus 3:1-2, 1Péter 2:2). A gyülekezetben pedig egy „fiatal hívőnek” alkalmas feladatot kap (1Timóteus 3:6). Miközben egyre több ismeretre tesznek szert Istenről és a világról, a hívők azt is egyre jobban megtanulják, hogyan viselkedjenek és járjanak el a világgal szemben (Titusz 2:5-8). A lelki utazásban előbbre haladott személy példaként szolgál annak, aki nemrég indult (Titusz 2:3-4), és néha a gyülekezet vezetőjévé válik (1Timóteus 3).

A lelki utazás lényege abban áll, hogy felismerjük, hogy ez tényleg egy utazás. Egyikünk sem tökéletes. Senkitől sem várják el, hogy amikor megtér, egy csapásra lelki érettséget tanúsítson. A keresztyén élet ugyanis egy folyamat, amelynek a saját hozzáállásunk (2Korinthus 7:1) és Isten bennünk végzett munkája egyaránt része (Filippi 1:6, 2:12-13). Ezen kívül több köze van a lehetőségekhez és tudatossághoz, semmint a korhoz (1Timóteus 4:12).

Az a lelki utazás, amely üres mantrázással telik, üres szívhez fog vezetni. Az az utazás, amely a Biblia tanulmányozásával, az annak való engedelmességgel és az Isten iránti bizalommal van tele, egy életen át tartó kalandot eredményez, amely során igazán megértjük a világot, és jobban szeretni fogjuk annak Teremtőjét.

EnglishVissza a magyar oldalra

Miből áll egy lelki utazás?
Oszd meg ezt az oldalt: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries