settings icon
share icon
Kérdés

Van olyan, hogy lelki társ? Van egyetlen személy, akit Isten kirendelt a számodra házastársként?

Válasz


Az az általános elképzelés a lelki társról, hogy mindenki számára van egy másik személy, aki hozzá tökéletesen illik, és ha nem ezzel a személlyel házasodik össze, akkor soha nem lesz boldog. A lelki társról alkotott ezen kép biblikus? Nem, nem az. A lelki társ koncepciót gyakran a válás szükségességének indoklására használják. Azok, akik boldogtalanok a házasságukban, néha azt állítják, hogy nem a lelki társukkal házasodtak össze, ezért el kell válniuk, és meg kell találniuk a valódi lelki társukat. Ez nem több egy egyszerű kifogásnál, egy közönséges, bibliátlan kifogásnál. Ha házas vagy, a házastársad a lelki társad. A Márk 10:7-9-ben ez áll: „Ezért elhagyja az ember apját és anyját, és lesznek ketten egy testté, úgyhogy ők többé már nem két test, hanem egy. Amit tehát az Isten egybekötött, ember el ne válassza." A férj és feleség „egy testté" lesz, „nem két test, hanem egy", és „egybekötött" – tehát lelki társak.

Előfordulhat, hogy egy házasság nem annyira egységes és örömteli, mint amennyire a felek szeretnék. Lehet, hogy a férj és feleség nem kötődnek annyira testileg, lelkileg vagy érzelmileg egymáshoz, mint szeretnék. De még ilyenkor is, férj és feleség attól még lelki társ. A párnak ebben az esetben azon kell fáradoznia, hogy valódi lelki társi viszonyt tudjanak kialakítani. Ha engedelmeskedik a Biblia házasságra vonatkozó tanításának (Efezus 5:22-33), a pár képes lesz kialakítani azt a bensőséges, szeretetteljes, elkötelezett kapcsolatot, amely az „egy testű" lelki társak velejárója. Ha házas vagy, a lelki társaddal házasodtál össze. Bármilyen messze is legyen a házasság a harmonikustól, Isten képes gyógyulást megbocsátást, megbékélést és valódi házastársi szeretetet és összhangot biztosítani.

Lehetséges, hogy nem a megfelelő személlyel házasodunk össze? Ha átadjuk magunkat Isten vezetésének, megígéri, hogy irányítani fogja lépteinket: „Bízzál az Úrban teljes szívből, és ne a magad eszére támaszkodj! Minden utadon gondolj rá, és ő egyengetni fogja ösvényeidet" (Példabeszédek 3:5-6). A Példabeszédek 3:5-6-ból az is következik, hogy ha nem az Úrban bízol teljes szívből, hanem a magad értelmére támaszkodsz, rossz irányba is mehetsz. Igen, lehetséges, hogy az engedetlenség idejében, amikor nem állunk közel Istenhez, összeházasodunk valakivel, akit nem nekünk szánt. Ilyen esetben is azonban Isten szuverén, és mindent kézben tart.

Még ha egy házasság nem is Isten vágya szerint köttetett, beleillik az Ő szuverén akaratába és tervébe. Isten gyűlöli a válást (Malakiás 2:16), és a Bibliában sehol nem olvassuk, hogy ha nem a megfelelő személlyel házasodtunk össze, akkor elválhatunk. „Nem a megfelelő személlyel házasodtam össze, és soha nem leszek boldog, amíg meg nem találom az igazi lelki társam" – ez a kijelentés két okból is bibliátlan. Először, ezzel azt állítjuk, hogy a rossz döntésünk felülírta Isten akaratát és keresztülhúzta a tervét. Másodszor, ezzel azt is mondjuk, hogy Isten nem képes egy nehézségekkel küszködő házasságot boldoggá, egységessé és sikeressé tenni. Semmit nem tehetünk, ami áthúzhatná Isten szuverén tervét. Isten bármelyik két személyt képes úgy formálni, hogy tökéletesen illjenek egymáshoz, bármennyire is különbözzenek.

Ha szoros kapcsolatot ápolunk Istennel, vezetni és irányítani fog. Ha az Úrral járunk, és valóban az Ő akaratát keressük, akkor elvezet minket ahhoz a személyhez, akit nekünk szánt. Ha alávetjük magunkat Isten akaratának és együtt járás Őt követjük, el fog vezetni a lelki társunkhoz. A lelki társi viszony azonban mind egy állapot, mind egy gyakorlat. Férj és feleség „egy test": lelkileg, testileg és érzelmileg egyesültek, tehát ebben az értelemben lelki társak. A gyakorlatban viszont a párnak fognia kell ezt a lelki társi állapotot, és napi valósággá tenni. Valódi lelki társi kapcsolat csak akkor valósulhat meg, ha a házasság bibliai mintáját követjük.

EnglishVissza a magyar oldalra

Van olyan, hogy lelki társ? Van egyetlen személy, akit Isten kirendelt a számodra házastársként?
Oszd meg ezt az oldalt: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries