settings icon
share icon
Kérdés

Lelki erődítmények – mit tanít erről a Biblia?

Válasz


Az erődítmények szó egyszer fordul elő az Újszövetségben, mikor is Pál átvitt értelemben a hívők lelki harcára alkalmazza. „Mert testben élünk, de nem test szerint hadakozunk; hadakozásunk fegyverei ugyanis nem testiek, hanem erősek az Isten kezében erődítmények lerombolására" (2Korinthus 10:3-4). Ebből a szakaszból négy dolgot tudunk meg a harcról:

1. Ezt a harcot nem úgy kell megvívni, ahogy a világ vív, nem a földi cselszövések miatt kell aggódnunk.

2. Fegyvereink nem fizikaiak, mivel a harc is lelki természetű. Fegyverek és tankok helyett Isten teljes fegyverzetét használjuk, „felövezve derekatokat igazságszeretettel, és magatokra öltve a megigazulás páncélját, felsaruzva a lábatokat a békesség evangéliuma hirdetésének a készségével. Vegyétek fel mindenképpen a hit pajzsát, amellyel kiolthatjátok a gonosznak minden tüzes nyilát. Vegyétek fel az üdvösség sisakját is, és a Lélek kardját, amely az Isten beszéde" (Efezus 6:14-17).

3. Erőnk kizárólag Istentől származik.

4. Isten terve az, hogy lerombolja a lelki erődítményeket.

Mik ezek az erődítmények és erősségek, amelyekkel szembe kell néznünk? A következő versben Pál rögtön meg is magyarázza a metaforát: „Ezekkel rombolunk le minden okoskodást és minden magaslatot, amelyet az Isten ismeretével szemben emeltek, és foglyul ejtünk minden gondolatot a Krisztus iránti engedelmességre" (2Korinthus 10:5). Az „okoskodás" a világ filozófiáira, érveléseire és cselszövéseire vonatkozik. A „magaslat" minden olyasmire vonatkozik, ami büszkeséget, emberközpontúságot és magabiztosságot tükröz.

Íme a kép: a hívő felveszi lelki fegyverzetét, és elmegy, hogy megnyerje a világot Krisztusnak, de rövidesen akadályokba ütközik. Az ellenség megerősített helyőrségeket emelt, hogy ellenálljanak az Igazságnak, és meghiúsítsák Isten üdvtervét. Itt van az emberi ésszerűség erődje, amit árnyalt érvekkel és a logika látszatával vérteznek fel. Itt van a szenvedély vára, amelynek oromzatát kívánság, kedvtelés és mohóság védi. És itt van a büszkeség tornya, amelyben az emberi szív trónol, és a saját kiválóságát és elégséges voltát ünnepli.

Az ellenség jól felvértezte magát; ezeket az erősségeket évezredek óta védi, erős falat állítva az Igazság útjába. Ezek közül azonban egyik sem rettentheti el a hívőt. Az Isten által választott fegyverekkel megtámadja az erődítményeket, és Krisztus csodás ereje által a falakon rést üt, és a bűn és botlás bástyáit ledönti. A győzedelmes hívő bemegy a romok közé, és foglyul ejt minden hamis elméletet és minden emberi filozófiát, amely egykor büszkén hirdette az Istentől való függetlenségét.

Ha erről Józsué jut eszedbe, közel jársz az igazsághoz. Milyen nagyszerű képe az a történet (Józsué 6) ennek a lelki igazságnak!

De nemcsak az evangélium hirdetése során ütközünk ellenállásba. A saját életünkben, családunkban, sőt gyülekezetünkben is szembesülünk démoni erősségekkel. Ha valaki küzdött egy addikcióval vagy a büszkeséggel, ha valaki elkerülte az „ifjúkori kívánságot", az tudja, hogy a bűn, a hit hiánya és az élet világias megközelítése minden bizonnyal erődítmények.

Az Úr építi az Egyházát, és „a pokol kapui sem fognak diadalmaskodni rajta" (Máté 16:18). Nincs másra szükség, mint keresztyén katonákra, akik teljesen alávetik magukat a Seregek Urának az akaratának, és a tőle kapott lelki fegyvereket használják. „Ezek szekerekben, amazok lovakban [bíznak;] mi pedig az Úrnak, a mi Istenünknek nevéről emlékezünk meg" (Zsoltárok 20:8, Károli).

EnglishVissza a magyar oldalra

Lelki erődítmények – mit tanít erről a Biblia?
Oszd meg ezt az oldalt: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries