settings icon
share icon
Kérdés

Érdemes kitölteni egy lelki ajándékokat vizsgáló tesztet/értékelőt?

Válasz


Minden bizonnyal dicséretes dolog, ha Isten gyermeke tudni szeretné, hogy milyen lelki ajándékokat adott neki a Szentlélek Isten szolgálatára és dicsőségére (2Timóteus 1:6). Ugyanakkor a Biblia nem tesz arra utalást, hogy a lelki ajándékokat egy teszt révén meg lehetne határozni. A lelki ajándékokat mérő tesztek alapvetően mind egyformán működnek. Az illető egyszerűen megválaszol egy sor kérdést vagy állítást. Az adott válaszok alapján kijön egy pontérték, és ez a szám határozza meg a lelki ajándék(oka)t. Ezzel szemben a Biblia azt tanítja, hogy a Szentlélek az Ő jótetszése szerint adja az ajándékokat, annak alapján, hogy miként szeretné, hogy az adott hívő mások felé szolgáljon.

Az egyik probléma a lelki ajándékokat mérő tesztekkel kapcsolatban az, hogy a mai keresztyének között nincs egységes álláspont a lelki ajándékok témáját illetően, például: hány lelki ajándék van, mit takarnak egész pontosan, vannak-e inaktív (hatályon kívüli) ajándékok, vagy hogy a Krisztus ajándékai az Egyház számára (Efézus 4:11) a lelki ajándékok közé tartoznak-e. A tesztekben ezekről a kérdésekről nem esik szó. Érdemes azt is megfontolni, hogy az emberek általában hajlamosak másképp látni magukat, mint ahogy mások látják őket, és ez egy hamis eredményhez vezethet a lelki ajándékok vizsgálata során.

A harmadik probléma ezzel a módszerrel az, hogy ezeket az ajándékokat Istentől kapjuk a Szentlélek által, és a Lélek azoknak adja, akinek akarja (1Korinthus 12:7-11). A János 16:13-ban Jézus azt ígéri a hívőknek, hogy a Szentlélek vezetni fogja őket minden igazságban. Logikus feltételezés, hogy mivel a Szentlélek dönti el, hogy kinek milyen ajándékot ad, neki még fontosabb, hogy megtudjuk, milyen ajándékaink vannak, mint nekünk amilyen fontos. Valójában az ajándékainkra irányuló kíváncsiságunkat gyakran olyan hiábavaló gondolatok motiválják, amelyek az egónkat táplálják. Ellenben a Szentlélek mindig azért szeretné, hogy tudatában legyünk lelki ajándékainknak, hogy úgy tudjuk betölteni a szerepünket a testben, hogy az dicsőséget és tisztességet szerezzen az Atyának.

Ha őszintén keressük Isten vezetését imádság, közösség, Isten igéjének tanulmányozása és Isten szolgáinak tanítása révén, akkor az ajándékaink nyilvánvalóvá válnak. Isten adja a szívünkbe a vágyat (Zsoltárok 37:4). Ez azonban nem feltétlenül jelenti azt, hogy Isten megadja azt, amire vágyunk; pusztán annyit jelent, hogy Ő képes vágyakat adni és ad is. Vágyat támaszthat bennünk a tanításra, vágyat az adakozásra, vágyat az imádkozásra, vágyat a szolgálatra, stb. Ha ezeknek a vágyaknak megfelelően járunk el, és ha igazán eltökéljük magunkat, hogy ajándékainkat Isten dicsőségére használjuk, akkor ennek pozitív kimenetele lesz: Krisztus teste növekedni fog, és Isten megdicsőül.

EnglishVissza a magyar oldalra

Érdemes kitölteni egy lelki ajándékokat vizsgáló tesztet/értékelőt?
Oszd meg ezt az oldalt: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries