settings icon
share icon
Kérdés

Mire vonatkozik a lelkek megítélésének lelki ajándéka?

Válasz


A lelkek megítélésének vagy megkülönböztetésének ajándéka egyike a Szentlélek azon ajándékainak, amelyekről az 1Korinthus 12:4-11-ben olvasunk. Mint minden más ajándékot, a lelkek megítélésének ajándékát is a Szentlélek adja, aki azért osztja szét ezeket az ajándékokat a hívők között, hogy a Krisztus testének szolgálatára használják. Minden hívő lelki „képesítést" kapott egy konkrét szolgálatra, de a válogatásnak nincs helye. A Lélek Isten szuverenitása és a Krisztus testének építését célzó terve alapján osztja szét a lelki ajándékokat. „[Ú]gy osztja szét kinek-kinek ajándékát, amint akarja" (1Korinthus 12:11).

Ami a lelkek megítélésének ajándékát illeti: minden újjászületett hívő rendelkezik bizonyos fokú ítélőképességgel, amely a lelki érettség növekedésével együtt szintén növekszik. A Zsidók 5:13-14-ben azt olvassuk, hogy az a hívő, aki már érettebb annál, hogy Krisztusban csecsemőként az ige tejét fogyassza, képes megkülönböztetni a jót a gonosztól. Az érett hívőt az Isten Lelke alkalmassá teszi a Szentírás révén, hogy különbséget tudjon tenni jó és gonosz között, sőt, a jó és még jobb között. Más szóval, minden újjászületett keresztyén, aki Isten igéjére összpontosít, lelkileg ítéletet mond.

Vannak azonban hívők, akik rendelkeznek a lelkek megítélésének ajándékával, azaz istenadta képességük van arra, hogy megkülönböztessék az ige igazságát a démonok által gerjesztett megtévesztő tanításoktól. Mindnyájan oda kell figyelnünk, hogy különbséget tudjunk tenni (ApCsel 17:11, 1János 4:1), de a Krisztus testében néhányan egyedi képességgel tudják kiszúrni a tanbeli „hamisítványokat", amelyek az első század óta sújtják az egyházat. Ez az ítélőképesség nem jár együtt misztikus, biblián kívüli kijelentésekkel vagy Isten hangjának hallásával. Inkább azt jelenti, hogy a lelkek megítélője annyira ismeri Isten igéjét, hogy azonnal felismeri, ami annak ellentmond. Nem kap különleges üzenetet Istentől, hanem Isten igéjét használja, hogy „megvizsgálja a lelkeket", hogy lássa, melyek egyeznek meg Isten akaratával, és melyek mondanak ellent. A lelki ítélőképességgel rendelkező személy igyekszik, hogy „helyesen hasogassa" Isten igéjét (2Timóteus 2:15).

A Krisztus testének felszerelését biztosító ajándékok különbözőek, de ezek a különbözőségek arra valók, hogy ezt a testet mint egészet építsék (Efezus 4:12). Ennek a testnek a sikeres működése pedig azon múlik, hogy a test minden tagja hűségesen teljesíti azt a feladatot, amellyel Isten felruházta. Egyetlen lelki ajándékot sem használhatunk arra, hogy a többi fölé emelkedjen, vagy hogy Isten különös kenetének nevezzük. Inkább az Isten szeretete vezéreljen minket a lelki ajándékunk felhasználásában, hogy egymást építeni tudjuk az Úrban.

EnglishVissza a magyar oldalra

Mire vonatkozik a lelkek megítélésének lelki ajándéka?
Oszd meg ezt az oldalt: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries