settings icon
share icon
Kérdés

Miért mondta Isten a teremtés során, hogy "Legyen világosság"?

Válasz


A teremtés első napján Isten így szólt: "Legyen világosság" (1.Mózes 1:3), és a világosság a sötétségtől elkülönülve lépett elő. A "Legyen világosság" felszólítása a zsidó "yehi ˈor" -, és a latin "fiat lux" kifejezések magyar fordítása. A szó szerinti fordítás is egy parancsolatot foglal magába. Ez egészen pontosan így hangozna: "Fény, létezz!". Isten a kietlen és puszta földre, a "tohu va bohu" állapotába beszél bele, mikor a fényt életre parancsolja. A Teremtés könyvének (Genezis, vagy Mózes első könyve) első fejezetéből világosan kiderül, hogy Isten az eget és a földet és minden egyes létezőt puszta szavával, élő Igéjével hívja életre. Isten személyisége, hatalma, kreativitása és szépsége éppen úgy kifejezésre találtak a teremtésben, mint ahogyan egy művész személyes karaktere és személyisége visszatükröződik műalkotásában. Az először az Isten képzeletének vásznán létező fény a "Legyen világosság" igében manifesztálódott.

Az isteni Ige teremtő erejének valóssága, valamint annak minden más szellemi vonatkozása messze túlmutat a teremtésről szóló beszámolón. A Szentírás hasábjain a fény sok esetben metaforikus tartalommal is bír. Az emberi szívek Isten igazságától való megvilágosodása azt is magába foglalja, hogy a Szent Lélek a sötétség dolgait Isten elmúlhatatlan fényére viszi. A szellemi megvilágosodás egy olyan (újra)teremtés, mely az emberi szívben megy végbe. "Mert az Isten, a ki szólt: setétségből világosság ragyogjon, ő gyújtott világosságot a mi szívünkben az Isten dicsősége ismeretének a Jézus Krisztus arczán való világoltatása végett" (2.Korinthusbeliekhez 4:6). Jézus Krisztus maga a "világ világossága" (János 8:12).

Mikor Isten azt mondta a teremtésnél, hogy "Legyen világosság" és "lőn világosság", akkor ebben az eseményben Isten teremtőerejét és abszolút irányításának tényét kell felismernünk. A teremtés első napján létrehozott fizikai fény egy gyönyörű képe annak a szellemi fénynek, amit Isten minden Jézus Krisztusban bízó szívben újra és újra felgyújt. Nincs már semmi értelme a halál és a bűn árnyékának sötét völgyében járnunk, hiszen az "igazi világosság eljött volt már a világba" közénk. "Ismét szóla azért hozzájok Jézus, mondván: Én vagyok a világ világossága: a ki engem követ, nem járhat a sötétségben, hanem övé lesz az életnek világossága." (János 8: 12)

EnglishVissza a magyar oldalra

Miért mondta Isten a teremtés során, hogy "Legyen világosság"?
Oszd meg ezt az oldalt: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries