settings icon
share icon
Kérdés

Mi a különbség a tehetség és a kegyelmi ajándék között?

Válasz


A tehetség és a kegyelmi ajándék részben hasonló, részben pedig egymástól eltérő két dolog. Mindkettő Isten ajándéka. Mindkettő hatékonysága növekszik, ha élünk vele. Mindkettőt arra szánták, hogy mások érdekében használjuk, nem pedig önző céljaink elérésére. Az 1 Korinthus 12:7 állítása szerint a kegyelmi ajándékok mások hasznára adatnak, nem sajátunkra. A két nagy parancsolat is Isten és mások szeretetéről szól, ebből pedig következik, hogy tehetségünket is ilyen céllal kell kamatoztatnunk. Ugyanakkor különbség van abban, hogy kinek és mikor adatik a tehetség és a kegyelmi ajándék. A természetes tehetséget az ember (Istenbe és Krisztusba vetett hitétől függetlenül) genetikai okokból (van, aki a zenében, a művészetekben vagy a matematikában tehetséges) vagy környezeti okokból (például a zenészcsaládban való nevelkedés elősegíti a zenei tehetség kibontakozását) kapja, vagy mert Isten egyszerűen neki akarja ajándékozni (például Becalél esetében; 2 Mózes 31:1–6). A kegyelmi ajándékokat a Szent Szellem adja minden hívőnek (Róma 12:3, 6), amikor valaki Krisztusba veti hitét és bűnei bocsánatát átéli. Abban a pillanatban a Szent Szellem azokkal az ajándékokkal ruházza fel a hívő keresztyént, amelyekkel Ő akarja (1 Korinthus 12:11).

A Róma 12:3–8 a következő kegyelmi ajándékokat sorolja fel: prófétálás, szolgálat (általános értelemben), tanítás, buzdítás, adakozás, vezetés és könyörülés. Az 1 Korinthus 12:8–11-ben találjuk a bölcsesség igéjét (szellemi bölcsesség közvetítésének képessége), az ismeret beszédét (gyakorlati igazság közvetítésének képessége), a hitet (különleges Istenre hagyatkozás), a csodatévő erőket, a prófétálást, a szellemek megítélését, a nyelveken szólást (olyan nyelvtudás, amit nem tanult az ember) és a nyelveken szólás magyarázatát. A harmadik felsorolást az Efézus 4:10–12 szakasz adja, amelyben Isten apostolokat, prófétákat, evangélistákat és pásztor–tanítókat ad a gyülekezetnek. Az a kérdés is felmerül, hogy összesen mennyi kegyelmi ajándék létezik, hiszen egyik lista sem pont ugyanolyan, mint a többi. Előfordulhat, hogy a bibliai felsorolások nem törekszenek a teljességre, és a Bibliában említetteken kívül létezik még más ajándék is.

Noha megtörténhet, hogy valaki fejleszti a tehetségét, majd később azt is ilyen irányban kamatoztatja, a kegyelmi ajándékokat a Szent Szellem egyértelműen a gyülekezet építésére adja. Ebben pedig minden keresztyénnek aktívan részt kellene vennie, mégpedig Krisztus evangéliumának terjedése érdekében. Mindnyájunkat a „szolgálat végzésére” hívott el és készít fel Isten (Efézus 4:12). Mindenkinek van ajándéka, hogy hálából azért, amit Ő tett értünk, mi is hozzájáruljunk Krisztus ügye kibontakozásához. Ezen keresztül, a Krisztusnak végzett munka során életünkben megelégedést is találunk. A gyülekezet vezetőinek a feladata úgy felépíteni a szenteket, hogy abban a szolgálatban is felkészülten helytállhassanak, amelyre Isten elhívta őket. A kegyelmi ajándékok célja az, hogy a gyülekezet egésze növekedhessen, Krisztus teste tagjainak együttes gondoskodása által.

Tehát a tehetség és a kegyelmi ajándék közötti különbség összefoglalva: 1) A tehetség genetika és/vagy képzettség eredménye, míg a kegyelmi ajándék a Szent Szellem erejéből származik. 2) Bárki lehet tehetséges, akár keresztyén, akár nem, míg a kegyelmi ajándékok csak keresztyéneknek adatnak. 3) Noha mind a tehetség, mind a kegyelmi ajándék Isten dicsőségére és mások épülésére használandó, a kegyelmi ajándékok teljes egészében ilyen céllal adatnak, a tehetséget pedig egyéb, nem szellemi célokra is fel lehet használni.

EnglishVissza a magyar oldalra

Mi a különbség a tehetség és a kegyelmi ajándék között?
Oszd meg ezt az oldalt: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries