settings icon
share icon
Kérdés

Valóban helyes dolog az, hogy a férjnek és a feleségnek különálló bankszámlája van?

Válasz


Különböző okai lehetnek annak, hogy párok külön bankszámlát szeretnének. (Míg országunkban ennek gyakorlata kevésbe ismert, egyes angolszász országokban etablált szokásnak számít a családi, ún. joint-számlák nyitása – a fordító megjegyzése). A pénz sokszor a házasságok első számú problémaforrása, és mivel ez is jól mutatja, hogy a házasfelek között a pénzügyi kérdések képezik a leggyakoribb vitaforrást, a jegyespárok jól teszik, ha még a házasságkötés előtt időt szánnak arra, hogy eldöntsék, hogyan fogják az ilyen jellegű ügyeiket kezelni. A Biblia nagyon világosan beszél a férfi és a nő egy testté válásáról a házasságban (1.Mózes 2:24; Máté 19:5; Efézusbeliekhez 5:25-33), ezek az igeversek pedig mind azt mutatják, hogy a két házasfél egy olyan (szellemi és testi) egységgé válik, amelyben a férfi a szellemi vezető, a nő pedig (szívből) engedelmesen követi őt. Ezt az elvet kell érvényre juttatni a pénzügyek kérdésében általánosságban, és a külön bankszámlák kérdésében pedig specifikusan.

Egy házaspár, aki valóban “eggyé” válik, házassága minden területén egységet mutat. A legfontosabb az, hogy a szellemi színezetű kérdésekben is egy véleményen legyenek. Ez a szellemi egység azonban a világi ügyekben is meg kell nyilvánuljon, melyek terén a férjet és a feleséget szintén egységes gondolkodásmód és egy szív kell vezérelje. Ez azt is magában foglalja, hogy mind a pénzre, mind pedig a javaikra úgy tekintenek, hogy azok egyformán képzik mindkét házasfél tulajdonát. Nem helyes különbséget tenni az “én pénzem” és a “te pénzed” között.

Egy igazi társas kapcsolatban minden egyenlően oszlik meg, egy a Krisztusban egyesült két ember kapcsolatánál pedig nincs egyenlőbb és kiegyensúlyozottabb partnerség. Ezért igazából nincs ok arra, hogy külön bankszámlát vezessenek. Külön bankszámlák nyitására általában akkor kerül sor, mikor súlyos bizalmi probléma áll fent a felek között, ebben az esetben viszont már messze nagyobb gondok vannak a házasságban, mint a pénz kezelésének a kérdése. A bizalom hiánya halálos méreg egy házasságra nézve, és ha már valóban ennek az esete forog fenn, akkor elengedhetetlen, hogy imádságban az Úr bölcsességét keressük azt illetően (Jakab 1:5), hogy hogyan oldjuk fel ezt a problémát.

A Biblia tanítása szerint egyek vagyunk a házastársunkkal, ezért el kell határozzuk, hogy ezt az egységet a gyermekeink, a barátaink, a gyülekezetünk és a vizslató világ felé is képviseljük. Ahol pénzzel kapcsolatos konfliktus merül fel, ott egyben arra is lehetőség nyílik, hogy növekedjünk az egymás iránti szeretetben, és, ami a legfontosabb, az egymás iránti bizalomban, valamint hogy az egész családot annak isteni rendeltetéséhez igazítva egyesítsük.

EnglishVissza a magyar oldalra

Valóban helyes dolog az, hogy a férjnek és a feleségnek különálló bankszámlája van?
Oszd meg ezt az oldalt: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries