settings icon
share icon
Kérdés

Hogyan válhatok egyre krisztusibbá?

Válasz


Minden hívőnek az a vágya, hogy egyre krisztusibbá váljon, és jó tudni, hogy Istennek is az. Ami azt illeti, a Biblia azt mondja, hogy Isten „eleve el is rendelte [a hívőket], hogy hasonlókká legyenek Fia képéhez" (Róma 8:29). A krisztusivá formálás Isten munkája, és ezt el is végzi (Filippi 1:6).

Az azonban, hogy Isten krisztusivá formál minket, nem azt jelenti, hogy megnyugodhatunk és az ének szavai szerint „rózsák közt járhatunk". A folyamatnak része, hogy készséggel együttműködünk a Szentlélekkel. A krisztusivá válásnak egyaránt követelménye az isteni hatalom és az emberi felelősség megvalósulása.

A krisztusivá válásnak három eleme van: alávetjük magunkat Istennek, megszabadulunk a bűntől, és növekedünk a lelki dolgokban.

1) A krisztusivá válás az alávetettség eredménye. A Róma 12:1-2 azt mondja, hogy az imádat teljes odaszánással jár. Testünket „élő áldozatként" ajánljuk fel, az elménk pedig megújul és átformálódik.

Amikor Jézus azt mondta: „Kövess engem", Lévi azonnal elhagyta a pénzváltó asztalt (Márk 2:14). Ugyanígy mi is önként odaadunk mindent Istennek, hogy Őt követhessük. Ahogy Keresztelő János mondta: „Neki növekednie kell, nekem pedig kisebbé lennem" (János 3:30), így egyre inkább Jézusra és az Ő dicsőségére kell koncentrálnunk, hogy az Ő akarata érvényesülhessen az életünkben.

2) A krisztusivá válás a bűntől való szabadulás eredménye. Mivel Jézus bűntelen életet élt, minél inkább halottnak tartjuk magunkat a bűnnek (Róma 6:11) és minél tisztább életet élünk, annál jobban fogunk Jézusra hasonlítani. Ha odaszánjuk magunkat Istennek, a bűn többé nem uralkodik rajtunk, és jobban tudunk Krisztussal azonosulni (Róma 6:1-14).

Jézus arra hív, hogy kövessük Őt, és az engedelmességben (János 15:10), áldozatkész szeretetben (János 15:12-13) és türelmes szenvedésben (1Péter 2:19-23) példát is mutatott. Ugyanakkor az apostolok is példát mutattak, amikor Krisztus szerint éltek (1Korinthus 11:1).

Amikor a bűnt el akarjuk nyomni az életünkben, isteni segítség áll rendelkezésünkre: hála Istennek az igéjéért (Zsoltárok 119:11), Krisztus közbenjárásáért (Róma 8:34; Zsidók 7:25), és a bennünk lakozó Lélek erejéért (Róma 8:4; Galata 5:16)!

3) A krisztusivá válás a lelki növekedés eredménye. Amikor megtérünk, az ismeretben és bölcsességben éretlenek, a kegyelemben és szeretetben tapasztalatlanok vagyunk. De aztán növekedni kezdünk. Minden területen erősödnünk kell, hogy egyre jobban Krisztushoz hasonlítsunk. „...növekedjetek a kegyelemben és a mi Urunk, üdvözítő Jézus Krisztusunk ismeretében. Övé a dicsőség most és az örökkévalóságban" (2Péter 3:18). „titeket pedig az Úr gyarapítson és gazdagítson a szeretetben egymás iránt és mindenki iránt, ahogyan mi is szeretünk titeket" (1Thesszalonika 3:12).

Jelenleg Isten még munkálkodik bennünk: „Mi pedig, miközben fedetlen arccal, mint egy tükörben szemléljük az Úr dicsőségét mindnyájan, ugyanarra a képre formálódunk át az Úr Lelke által dicsőségről dicsőségre" (2Korinthus 3:18). Egy nap azonban a folyamat véget ér: „...amikor ez nyilvánvalóvá lesz, hasonlóvá leszünk hozzá, és olyannak fogjuk őt látni, amilyen valójában" (1János 3:2). Az az ígéret, hogy a jövőben teljesen krisztusivá válunk, már önmagában arra motivál, hogy már most is próbáljunk hozzá hasonlítani. „Ezért akiben megvan ez a reménység, megtisztítja magát, mint ahogyan ő is tiszta" (1János 3:3).

EnglishVissza a magyar oldalra

Hogyan válhatok egyre krisztusibbá?
Oszd meg ezt az oldalt: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries