settings icon
share icon
Kérdés

Miként befolyásolja a kreacionizmus és evolúció kérdése az egyén világnézetét?

Válasz


A leglényegesebb különbség a kreacionizmus és az evolúció között abban áll, hogy miről vagyunk meggyőződve mindazt illetően, amit tudni vélünk. Gondoljunk bele: ha az öt érzékünk és az agyunk pusztán a véletlen, céltalan evolúció eredménye, akkor hogyan lehetünk biztosak abban, hogy azok megbízható információhoz juttatnak? Lehet, hogy valamit az én szemem és agyam pirosnak érzékel, a tiéd meg kéknek, de pirosnak fogod hívni, mert így tanították. (A színek maguk alapjában nem változnak, mivel az elektromágneses spektrum konkrét, változatlan frekvenciáiból képződnek.) Nem tudhatjuk biztosra, hogy ugyanarról a dologról beszélünk.

Vagy tegyük fel, hogy látsz egy követ, amire rá van vésve, hogy „Eger 50 km". Azt is tételezzük fel, hogy meggyőződésed szerint az a rovás valójában nem több a szél és eső véletlenszerű eróziójának, ami történetesen ezt az üzenetet alakította ki. Biztos lehetsz abban, hogy Eger valóban 50 km-re van?

De mi van akkor, ha tudod, hogy minden normális szempár és agy úgy van megalkotva, hogy az elektromágneses spektrum bizonyos frekvenciáját pirosként értelmezze? Akkor biztosan tudhatod, hogy amit én látok pirosnak az ugyanaz, mint amit te látsz pirosnak. Vagy mi van, ha tudod, hogy valaki pontosan lemérte azt a távolságot, amely 50 km-re van Egertől, és tett oda egy jelzést? Akkor biztos lehetsz abban, hogy a jelzés pontos információval szolgál.

Egy másik különbség, amelyet a kreacionista és evolucionista világnézetet befolyásol, az erkölcsiség talaján jelentkezik. Ha pusztán egy véletlenszerű, céltalan evolúció termékei vagyunk, akkor mit jelent egész pontosan a „jó" és „rossz" fogalma? Mihez képest jó? Mihez képest rossz? Ha tényleg nincs egy mérce (pl. Isten természete), akkor semmi alapunk sincs arra, hogy valamit jónak vagy rossznak ítéljünk. Amit gondolunk, az egy puszta vélemény, aminek semmi súlya nincs annak megítélésében, hogy én hogyan viselkedek, vagy mások hogyan viselkednek. Teréz anya és Sztálin egyszerűen más-más döntést hoztak abban a világban. Amikor a jót és rosszat próbáljuk meghatározni, nem találunk választ arra a kérdésre, hogy „Ki szerint?" Noha igaz, hogy az ateisták és evolucionisták élhetnek erkölcsös életet, ha hűek lennének a meggyőződéseikhez, akkor erre semmi okuk nem lenne, ahogy semmi alapjuk nem lenne megítélni mások tetteit sem, amelyek szerintük „rosszak".

De ha van egy Isten, aki minket a maga képmására teremtett, akkor nemcsak érezzük, hogy mi a jó és mi a rossz, hanem azt is tudjuk, hogy „ki szerint" az. Jó az, ami megegyezik Isten természetével, és rossz az, ami ellentmond annak.

EnglishVissza a magyar oldalra

Miként befolyásolja a kreacionizmus és evolúció kérdése az egyén világnézetét?
Oszd meg ezt az oldalt: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries