settings icon
share icon
Kérdés

Mi a köztes állapot?

Válasz


A köztes állapot egy teológiai fogalom azzal kapcsolatban, hogy milyen teste van a hívőknek a mennyben, ha egyáltalán van, amíg a fizikai testük feltámadására várnak. A Biblia világossá teszi, hogy az elhunyt hívők az Úrral vannak (2Korinthus 5:6-8, Filippi 1:23). A Biblia azt is világosan jelzi, hogy a hívők feltámadására még nem került sor, azaz az elhunyt hívők teste még mindig a sírban van (1Korinthus 15:50-54, 1Thesszalonika 4:13-17). Felmerül tehát a köztes állapot kérdése, hogy vajon a hívőknek a mennyben ideiglenes fizikai testük van-e, vagy egy lelki/nem-testi formában léteznek a feltámadásig.

A Biblia nem sokat mond a köztes állapotról. Az egyetlen igeszakasz, amely konkrétan, de közvetett módon erről beszél, az a Jelenések 6:9: „...láttam az oltár alatt azoknak a lelkét, akiket az Isten igéjéért öltek meg, és azért a bizonyságtételért, amelyet megtartottak." Ebben a versben János egy látomást kap azokról, akiket az utolsó időkben a hitük miatt meg fognak ölni. Ebben a látomásban azok, akiket Isten oltára alatt ölnek meg, „lélekként" jelennek meg. Ha van biblikus válasz a köztes állapot kérdésére, ebből a versből az tűnik ki, hogy a hívők a mennyben egy lelki/nem-testi formában léteznek a feltámadásig.

A menny, amely végső soron a hívőkre vár, az új ég és új föld (Jelenések 21-22). A menny valóban egy fizikai hely lesz. A fizikai testünk feltámad és megdicsőül, és tökéletesen alkalmas lesz az örökkévalóságra az új földön. Jelenleg a menny egy lelki birodalom. Úgy tűnik tehát, hogy, ha a hívők egy lelki mennyben vannak, nincs szükség ideiglenes fizikai testre. Bármilyen is legyen a köztes állapot, biztosak lehetünk abban, hogy a hívők a mennyben tökéletesen boldogok, a menny dicsőségét élvezik, és az Úr nagyságát imádják.

EnglishVissza a magyar oldalra

Mi a köztes állapot?
Oszd meg ezt az oldalt: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries