settings icon
share icon
Kérdés

Mi a kovásztalan kenyér jelentősége?

Válasz


A Szentírás hű és igaz bizonysága szerint az izraeliták a pészah, azaz a zsidó húsvét, jeles napjain csak kovásztalan kenyeret ehettek, hogy ezáltal is megemlékezzenek arra, hogy Isten hogyan vezette ki őket az egyiptomi szolgaságból. Mivel Izráel fiai nagy sietséggel hagyták el Egyiptom földjét, így arra sem volt idő, hogy a teknőben lévő tészta rendesen megkeljen, így az első pészahkor kovász, vagyis élesztő, nélkül készítettek kenyeret. A Biblia erről a fajta kenyérről, valamint fogyasztásának körülményeiről és jelképes jelentéséről így számol be: „... hét napon át egyél azzal kovásztalan lepényeket, nyomorúságnak kenyerét, (mert sietséggel jöttél ki Égyiptom földéről) hogy megemlékezzél arról a napról életednek minden idejében, a melyen kijöttél Égyiptom földéről" (5.Mózes 16:3). A kovásztalan kenyér fogyasztására irányuló más felszólításokat Mózes második könyvének 12:8; és 29:2 igehelyein, valamint Mózes negyedik könyvének 9:11 igerészében találjuk. A zsidó otthonokban mind a mai napig kovásztalan kenyeret fogyasztanak húsvét idején.

A „kovásztalan kenyér" a héber „matzó" szóból fakad (fonetikus magyar írás), ami szó szerint „kovász nélküli kenyeret", vagy „kovásztalan sült tésztát" jelent. A Zsidó Lexikon szerint a „matzó" szótövének jelentése „kifacsarni", „kiszívni".A lexikon ezt így pontosítja tovább: „édes íze miatt gyorsan bekebelezendő". Nagyon is elképzelhető tehát, hogy a zsidók meg nem kelt tésztája, minden nehézsége és lapossága ellenére is, édeskés ízű volt.

A Bibliában a kovász szinte mindig a bűn jelképe. A kovászhoz hasonlóan – mely az egész tésztát átjárja és felfújja – a bűn is áthatja az adott személy teljes szívét, a teljes gyülekezetet vagy nemzetet, míg teljesen felfuvalkodottá teszi őt/azt, a fejére nő, majd térdre-, és végül a szellemi halál kötelékébe kényszeríti (Galátziabeliekhez 5:9). A Rómabeliekhez írt levél 6:23 igerésze kijelenti, hogy „a bűn zsoldja a halál", ami nem más, mint Isten igazságos ítélete a bűn felett. Jézus Krisztus pontosan ezért tette le az életét, vagyis hogy nekünk – bűnös embereknek – Ő legyen a felmentő ítéletünk. Mikor tehát (f)elismerjük bűneinket, és megbánjuk azokat, mikor elfogadjuk az Úr Jézus Krisztust, mint a mi bűneinkért levágott szeplőtlen páskha-bárányt, akkor megváltozik szívünk, és képesek leszünk Isten szeretet-parancsolatának engedelmeskedő életét élni.

EnglishVissza a magyar oldalra

Mi a kovásztalan kenyér jelentősége?
Oszd meg ezt az oldalt: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries