settings icon
share icon
Kérdés

Mi az a kortárs teológia?

Válasz


A kortárs teológia általában az első világháború utántól napjainkig terjedő időszak teológiai irányzatait és teológiai nézeteit öleli fel. Nagyjából a huszadik század és korunk teológiájáról van szó, és a leggyakoribb témák közé tartozik a fundamentalizmus, neo-ortodoxia, pünkösdi mozgalom, evangéliumi keresztyénség, neo-liberalizmus, a II. Vatikáni Zsinat utáni katolicizmus, a keleti ortodoxia huszadik századi teológiája, illetve a karizmatikus mozgalom.

A kortárs teológia a felsorolt nagyobb kategóriák mellett olyan szakterületekkel is foglalkozik, mint a felszabadítási teológia, feminista teológia vagy a különböző etnikai teológiák. Mivel többféle hitvallás játszik közre, kevés tudós állítja magáról, hogy a kortárs teológia „szaktekintélye" lenne. A trend inkább az, hogy a kortárs teológiai kutatások egy vagy több területére specializálódnak.

A kortárs teológia egyik újabb keletű ága a vallások közti párbeszéd tanulmányozása. A történelmi keresztyén teológiát összevetik a nem-keresztyén hitrendszerek világnézetével, ami a különböző vallások közti párbeszédet képezi. Az utóbbi idők törekvései két vagy több vallás közös értékeire koncentráltak, mint például az „ábrahámi vallások" (judaizmus, keresztyénség és iszlám) vagy keleti vallások (ideértve a hinduizmust, buddhizmust és olyan keresztyén mozgalmakat, mint a Kínai Egyház) által képviselt értékekre.

A kortárs teológia elsősorban egy elméleti tudományág. Mint ilyen, a teológiát (beleértve a tudományt, társadalmi kérdéseket és vallásgyakorlást) érő kihívásokkal foglalkozik. Noha sok kortárs teológus keresztyén hátterű, nem mindenki az. Ami azt illeti, számos agnosztikus, sőt ateista tudós csatlakozott, akik a maguk nézeteit tanítják a hittel és vallással kapcsolatban a kortárs társadalomban.

A bibliahívő keresztyének számára a kortárs teológia fontos kell legyen, mivel a közelmúlt hitelveinek fejlődését követi nyomon. Amikor viszont a különböző társadalmi mozgalmak kontextusában vizsgáljuk a hitet, vagy összehasonlítjuk eltérő hitrendszerekkel, fel kell ismernünk, hogy a kortárs teológia gyakran eltér a hagyományos keresztyén teológiától. Általában nem az a célkitűzés, hogy a biblikus világnézethez ragaszkodjanak.

Aki szeretné jobban megérteni, hogy mit tanít Isten igéje napjaink fontos kérdéseiről, számtalan hasznos információt talál kortárs teológiai iratokban. Maga a Biblia azonban nem változik. A hívő számára az képezi az igazság mércéjét, most és mindenkor (2Timóteus 3:16-17).

EnglishVissza a magyar oldalra

Mi az a kortárs teológia?
Oszd meg ezt az oldalt: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries