settings icon
share icon
Kérdés

Meg van-e szabva, hogy legfeljebb meddig élhetünk?

Válasz


Az 1Mózes 6:3-at sokan úgy értelmezik, hogy az az emberek életkorát legfeljebb 120 évre korlátozza: „Akkor ezt mondta az Úr: Ne maradjon lelkem örökké az emberben, hiszen ő csak test. Legyen az életkora [angolban: napjai – a fordító] százhúsz esztendő.” Az 1Mózes 11. részében ugyanakkor többekről is olvasunk, akik túlélték ezt az életkort, ezért egyes magyarázatok szerint a 6. rész 3. verse azt jelenti, hogy az emberek többsége nem fog 120 évnél tovább élni. Az özönvíz után drasztikus csökkenésnek indult a várható élettartam (vesd össze az 1Mózes 5. részét a 11. résszel), és végül 120 évnél is kevesebb lett (1Mózes 11:24) Azóta csak igen kevesen éltek meg 120 esztendőnél többet.

Egy másik magyarázat szerint azonban – és ez talán jobban egyezik a szövegkörnyezettel – az 1Mózes 6:3-ban azt nyilatkoztatja ki Isten, hogy 120 év múlva fog bekövetkezni az özönvíz. Az emberiség „napjainak” vége az emberiség özönvíz általi pusztulására utal. Egyesek vitatják ezt az értelmezést, hiszen Noé 500 éves volt, amikor parancsot kapott Istentől a bárka építésére (1 Mózes 5:32), és 600 éves korában következett be az özönvíz (1 Mózes 7:6), ami 120 helyett mindössze 100 esztendő, de nem tudjuk, hogy mikor hangzott el az 1 Mózes 6:3-ban olvasható Isteni kijelentés. Ráadásul az 1Mózes 5:32-ben megadott időpont nem azt mutatja, hogy mikor kapott parancsot Noé a bárkaépítésre, hanem hogy mikor nemzette a fiait. Tökéletesen elképzelhető, hogy Isten elhatározta, hogy 120 év múlva özönvizet bocsát a földre, de várt még néhány évet, és csak azután adott parancsot Noénak a bárka építésére. Bárhogy történt is, az 1 Mózes 5:32 és 7:6 versekben jelölt időpontok között eltelt 100 év semmiképpen nem áll ellentmondásban az 1 Mózes 6:3-ban említett 120 esztendőnek.

Mózes az árvíz után több száz évvel a következő kijelentést tette: „Életünk ideje hetven esztendő, vagy ha több, nyolcvan esztendő, és nagyobb részük hiábavaló fáradság, olyan gyorsan eltűnik, mintha repülnénk.” (Zsoltárok 90:10) Sem az 1Mózes 6:3, sem a Zsoltárok 90:10 nem tekinthető az emberi életévek Istentől elrendelt korlátozásának. Az 1Mózes 6:3 az árvíz bekövetkezésének várható idejét vetíti előre, a Zsoltárok 90:10 pedig egyszerűen megállapítja, hogy az emberek általában 70-80 évig élnek (ami napjainkban is igaz).

EnglishVissza a magyar oldalra

Meg van-e szabva, hogy legfeljebb meddig élhetünk?
Oszd meg ezt az oldalt: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries