settings icon
share icon
Kérdés

Mi a kontextuális teológia?

Válasz


Az “enkulturáció” néven is ismert kontextuális (környezet- vagy helyzetfüggő) teológia arra a jelenségre utal, hogy az egyház minden korban hajlamos tanításait azon kultúrához igazítani, amelyben éppen találja magát. Erre számos példa van, de talán a legjobbat a Korinthusbeliekhez írt első levél 11:4-7 igeszakaszban találjuk. Pál apostol itt a fej befedését illetően közvetíti Isten igéjét. Abban a kultúrában egy nő számára teljesen elképzelhetetlen volt, hogy ne takarja be fejét. A hívő korinthusi feleség fején lévő fátyol vagy fejfedő azt mutatta, hogy a férje fennhatósága alatt áll, és ezért Istennek is alá van rendelve. A korinthusi kultúrában a nők általában valamilyen fejfedőt viseltek, ami a férjük iránt való alázatuk jelképe volt. Pál apostol megerősíti, hogy helyes ezt a kulturális protokollt követni – a nők fátyol viselésének eltörlése teljesen rossz jelzést adna a kultúra egészének. Sőt, Pál azt is mondja, hogy ha egy keresztény nő megtagadja a fejfedő felhelyezését, akkor akár a haját is leborotválhatja — ami mély szégyennel volt egyenlő (6. vers). Az a nő, aki abban a kultúrában megtagadta a fejfedő viselését, lényegében ezt hirdette: “Nem vagyok hajlandó alávetni magam Isten parancsának”. Pál apostol tanítása szerint a nő által viselt “fátyol” külsőleg is jelezte az Isten-, és az Ő felállított rendjének való szívbéli engedelmességet. Ezen tanítás különböző más kultúrákra történő adaptálása a kontextuális teológia területére tartozik.

Nyilvánvaló, hogy időnként tanácsos a Biblia tanításait az adott kultúra kontextusában értelmezni. Mindazonáltal Isten Igéjének alapelvei ma is ugyanazok, mint amikor azokat papírra vetették. A Korinthusbeliekhez írt első levélben szereplő igeszakasz azt az alapelvet hirdeti, mely szerint Krisztus a test feje. Ennek megfelelően a férj a feleség feje, akinek alá kell vetnie magát, és ezt az alázatot a saját kultúrájának megfelelő módon kell kifejezésre juttatnia.

A kontextuális teológia a Bibliából származó elveket veszi alapul, de a mai viszonyítási pontok lencséjén keresztül szűri meg azokat. Egy ilyen teológiai rendszer kialakításakor figyelembe kell venni a nyelvi, társadalompolitikai, kulturális és ideológiai tényezőket is. Az eredmény nem ritkán a hitek szinkretikus keveréke. “Jézus követése” egy adott kultúrában és társadalmi kontextusban egészen másképp nézhet ki, mint “Jézus követése” egy másik kultúrában, a világ másik felén – még akkor is, ha nekünk az egyáltalán nem hasonlít a kereszténységre. Nyilvánvaló, hogy a kontextuális teológiát óvatosan kell alkalmazni. Mindig fennáll ugyanis annak a veszélye, hogy az igazság egy adott kultúrához való igazítása során maga az igazság csorbul, az evangélium megváltó üzenete pedig “fordítás közben elvész”.

EnglishVissza a magyar oldalra

Mi a kontextuális teológia?
Oszd meg ezt az oldalt: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries