settings icon
share icon
Kérdés

Mit mond a Biblia a bérmálásról?

Válasz


A bérmálás és konfirmáció egy szentség vagy rítus, amelyet bizonyos felekezetek gyakorolnak a lelki érettség elérésének kifejezésére. Néhány egyházban, többnyire katolikus és anglikán, a bérmálás szentsége révén válik egy ifjú hivatalosan az egyház tagjává. A rítus néha egy bérmanév felvételét is magában foglalja, általában egy szent nevét, amely gyakran az illető második vagy harmadik keresztneveként szolgál. A bérmálás hívei szerint a szentség a megkeresztelt személy teljeskörű egyházi tagságát és a hit érett elfogadását jelképezi. A katolikusok és anglikánok a bérmálást a hét szentség egyikeként tartják számon.

A Biblia azonban nem említ ilyen rituálét. Ami azt illeti, a Szentírás tiltja, hogy valaki más „erősítse meg" (konfirmálja) az egyén hitét. Minden egyénnek magának kell eldöntenie, hogy milyen állapotban van a szíve, és ennek több kritériuma van. Először, az üdvösséget a Szentlélek erősíti meg, aki bennünk lakozik. „Maga a Lélek tesz bizonyságot a mi lelkünkkel együtt arról, hogy valóban Isten gyermekei vagyunk" (Róma 8:16). Amikor elfogadjuk Krisztus Urunknak és Megváltónknak, a Szentlélek lakozást vesz a szívünkben, és bizonyosságot ad afelől, hogy Ő jelen van és Hozzá tartozunk, és megtanítja és elmagyarázza nekünk a lelki dolgokat (1Korinthus 2:13-14), ez által megerősítve (konfirmálva) bennünk, hogy új teremtések vagyunk Krisztusban (2Korinthus 5:17).

Az üdvösség záloga szintén megerősít minket a hitben. Az 1János 1:5-10 szerint az üdvösségünk záloga megnyilvánul az életünkben: világosságban járunk, nem hazudunk, megvalljuk a bűneinket. A Jakab 2 világossá teszi, hogy a tetteink a hitünk zálogai. Nem a tetteink üdvözítenek minket, de a tettek igazolják, hogy üdvözítő hittel bírunk. Jézus azt mondta: „gyümölcseikről ismeritek meg őket" (Máté 7:20). A Szentlélek által termett lelki gyümölcs (Galata 5:22) igazolja, hogy Ő bennünk lakozik.

Ezért szólít fel Pál, hogy „Önmagatokat tegyétek próbára, hogy igazán hisztek-e?! Önmagatokat vizsgáljátok meg! Vagy nem ismeritek fel magatokon, hogy Jézus Krisztus bennetek van? Ha nem, akkor még kipróbálatlanok vagytok" ((2Korinthus 13:5).). Péter pedig arra int, hogy „igyekezzetek még jobban megerősíteni elhívatásotokat és kiválasztásotokat, mert ... így dicsőségesen fogtok bemenni a mi Urunk és Üdvözítőnk, Jézus Krisztus örök országába (2Péter 1:10-11).

Üdvösségünk végső megerősítése természetesen a jövőben fog bekövetkezni. Az igazi keresztyének mindvégig kitartanak, „miközben a mi Urunk Jézus Krisztus megjelenését várjátok, aki meg is erősít titeket mindvégig (1Korinthus 1:7-8). A Szentlélek ígérete pecsétel meg minket: „miután … hívőkké lettetek – eljegyzett pecsétjével, a megígért Szentlélekkel, örökségünk zálogával, hogy megváltsa tulajdon népét az ő dicsőségének magasztalására (Efezus 1:13-14). Ez tehát a bérmálás (megerősítés) igazi jelentése: üdvösség, amit a Krisztus vére szerzett meg, amit a világosságban való járás igazol, és amit a bennünk levő Szentlélek erősít meg.

EnglishVissza a magyar oldalra

Mit mond a Biblia a bérmálásról?
Oszd meg ezt az oldalt: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries