settings icon
share icon
Kérdés

A koffein függőség bűn?

Válasz


A Korinthusbeliekhez írt első levél 6:12 kimondja: „Minden szabad nékem, de nem minden használ; minden szabad nékem, de én nem adatom valakinek hatalma alá". A Szentírás név szerint sehol sem említi a koffeint, így tehát a koffein függőség témaköre közvelenül nem található a Bibliában. Amiről viszont a Szentírás nagyon is beszél, az a különböző megkötözöttségek, világi hiúságok rabságai. Az ezen igehelyeken kifejtett bibliai vezérelvek a koffein függőségre is alkalmazandók. Az első Korinhusbeliekhez írt levél fenti igerésze talán a legfrappánsabb. Míg a szövegkörnyezet az erkölcstelen szexuális magatartás jellemzéséről szól (ami önmagában is óriási függőségi potenciállal bír), addig Pál apostol következő állításával túlmutat a tisztátalan nemiség következményeinek taglalásán: „én nem adatom valakinek hatalma alá."

A torkosság bűnéhez hasonlóan, sok keresztény a koffein-függőség tekintetében sűrűn képmutató módon jár el. Ezek a hittestvérek nem haboznak, ha a dohányt, az alkoholt és más kábítószereket kell elítélni, arra azonban igencsak hajlanak arra, hogy az olyan társadalmilag elfogadott drogokat, mint a koffeint-, vagy az olyan örömkereső magatartást, mint a túlevést szépen figyelmen kívül hagyják. Az alkohollal való visszaélés ön-és közveszélyes magatartásban is megnyilvánulhat, és az egészségre is tagadhatatlanul negatívan hat ki. A dohánytermékek fogyasztása már kis mértékben is káros szervezetünk egészséges működésére nézve. Ezekkel a szerekkel való összehasonlításban a koffein talán nem is tűnik annyira veszélyesnek. A hívő testvérnek azonban nem az „Ugyan hagyd már, ez nem is annyira vészes"-elv szerint kell életét vezesse. Sokkal inkább a következő kérdéseket tegyük fel magunknak: Ez (a dolog) vajon helyes, és Isten dicsőségére élek vele? Tiszta szívből mondhatom, hogy ezt hitből cselekszem?

Ésszerű keretek között a kávé fogyasztása nem túl káros és nem is okoz függőséget. Nagy mennyiségben azonban a koffein is káros és függővé tesz. Helytelen dolog tehát egy kávéval frissíteni magunkat korán reggel? Persze, hogy nem az. Helytelen dolog annyira a kávétól függni, hogy képtelen vagyunk az ágyból kikelni és normálisan működni hétköznapjainkban míg meg nem ittuk az első, második, majd a nap folyamán az x-edik kávénkat és energiaitalunkat? A Korinthusbeliekhez írt első levél 6:12 igerésze szerint, az utóbbi kérdésre adott válasz csak „igen" lehet. Ne legyünk semminek a rabja. Ne engedjük, hogy valami megléte vagy hiánya irányítson, és bármi szolgájává tegyen minket. Semmi kétség, hogy ez a koffeinra is érvényes. Ha módjával fogyasztjuk, akkor a koffein fogyasztása nem bűn. Ha valaki annyira rászokik a koffeinre, hogy az szellemi problémává válik, akkor már egy bűnnel nézünk szembe, melyet Jézus Krisztus elé kell vinnünk, az Ő segítségét kérve a szabadulásért.

EnglishVissza a magyar oldalra

A koffein függőség bűn?
Oszd meg ezt az oldalt: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries