settings icon
share icon
Kérdés

Mit értünk a kivételi záradék alatt?

Válasz


A „kivételi záradék" alatt Jézus Krisztus Máté evangéliumának 5:32 és 19:9-es igerészében tett kijelentését értjük. Ez az — ige akkor és csak akkor – ad lehetőséget a válásra, majd az azt követő újraházasodásra, ha a felek házassági hűtlenség miatt válnak el. Máté evangéliumának 5:32-es igerészét így olvassuk: „Én pedig azt mondom néktek: Valaki elbocsátja feleségét, paráznaság okán kívül, paráznává teszi azt; és a ki elbocsátott asszonyt veszen el, paráználkodik." Máté evangéliumának 19:9 igehelye nagyon hasonlóan hangzik: „Mondom pedig néktek, hogy a ki elbocsátja feleségét, hanemha paráznaság miatt, és mást vesz el, házasságtörő; és a ki elbocsátottat vesz el, az is házasságtörő." Pontosan mit értünk tehát „paráznaság" alatt. Vajon miért képez ez kivételt, miután mindkét igerészben azt láthattuk, hogy a válás utáni újraházasodás is a paráznaság kategóriájába esik, amennyiben az nem hűtlenség okán történt?

Máté evangéliumának 5:32 és 19:9-es igerészei igen világos kijelentést tartalmaznak. Ha egy személy elválik házastársától és aztán újraházasodik, akkor mind Ő, mind a vele frigyre lépő személy paráznaságot követ el, hacsak nem a fenti kivételi záradék van életben. A magyar fordításban „paráznaságként" megjelenő szó a görög „porneia" szóból származik, melyre a modern „pornográfia" szavunk is visszavezethető. A „porneia" szó eredeti jelentése „szexuális perverzió". Az Újszövetség iratainak keletkezése idején létrejött görög irodalmi művekben a „porneia" szót a nemi érintkezés, közösülés, prostitúció, vérfertőzés és egyéb fajtalankodás, valamint a bálványimádás leírására használták. Az Újszövetségben 25 alkalommal fordul elő ez a kifejezés, és legtöbbször a közösülés leírására használják.

A „porneia" szó az újszövetségi iratokban általánosan a házasságon kívüli nemi kapcsolatokat jelöli. A szexuális perverzió más specifikus eseteire, mint a paráznaság, többnyire más görög szavakat találunk az eredeti szövegben. Ezen háttér ismeretében a szexuális visszaélés és perverzió minden formája egyértelműen Jézus Krisztus „kivételi záradékának" hatáskörén kívülre sorolandó. Ha azonban bármelyik házasfél félrelép, azaz hűtlen házastársához, és ez a cselekedete válásba torkollik, akkor a megcsalás szenvedő alanya szabadon újraházasodhat anélkül, hogy házasságtörőnek minősülne.

Érdemes azonban azt is megértenünk, hogy a szóban forgó kivételi záradék nem az elválásra, vagy az újraházasodásra való felhívás, parancs. Jézus Krisztus kijelentésének magvában nem az áll, hogy a házasság kötelékét félrelépés esetén fel kell bontani. Jézus még azt sem állítja, hogy amennyiben ilyen eset lép fel, akkor az ártatlan házasfélnek újra kell házasodnia. Legfeljebb annyit állapíthatunk meg, hogy Jézus urunk lehetőséget ad arra, hogy válásra és újraházasodásra kerüljön sor. Egy szóval sem állítja azt, hogy a válás és az újraházasodás a helyes-, vagy az egyetlen lehetőség volna. A házasság egységén hűtlenség által sebek kezelését illetően az Isten akarata, hogy megbánás, megbocsátás, tanácsadás és tanács igénybevétele, és gyógyulás menjen végbe. Isten hajlandó és képes minden olyan házas kapcsolat meggyógyítására, ahol a házasfelek egyaránt elkötelezettek Isten Igéjének megszívlelése-, és Isten követése mellett.

EnglishVissza a magyar oldalra

Mit értünk a kivételi záradék alatt?
Oszd meg ezt az oldalt: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries