settings icon
share icon
Kérdés

Mi a kívánság? Mit mond a Biblia a kívánságról?

Válasz


A kívánságra két meghatározás létezik: 1) heves és féktelen szexuális vágy vagy 2) egy ellenállhatatlan vágy vagy sóvárgás. A Biblia többféleképpen beszéli a kívánságról. 2Mózes 20:14, 17: „Ne paráználkodj... „Ne kívánd felebarátod házát! Ne kívánd felebarátod feleségét, se szolgáját, se szolgálóját, se ökrét, se szamarát, és semmit, ami a felebarátodé!" vagy Máté 5:28: aki kívánsággal tekint egy asszonyra, már paráznaságot követett el vele szívében." Jób 31:11-12: „Mert gyalázatos dolog ez, és bírák elé való bűn. Olyan tűz ez, amely a pusztulás helyéig emészt, és minden jövedelmemet gyökerestül irtja ki."

A kívánság középpontjában a saját örömünk áll, és gyakran egészségtelen tettekre késztet, hogy kielégítsük vágyainkat, eltekintve a következményektől. A kívánság birtoklásvágyról és mohóságról szól. A keresztyén hit önzetlenségről szól, és szent élet jellemzi (Róma 6:19, 12:1-2; 1Korinthus 1:2, 30, 6:19-20; Efezus 1:4, 4:24; Kolossé 3:12; 1Thesszalonika 4:3-8,5:23; 2Timóteus 1:9; Zsidók 12:14; 1Péter 1:15-16). Mindenkinek, aki Jézus Krisztusba vetette hitét, az a célja, hogy napról napra jobban hasonlítson hozzá. Ez azt jelenti, hogy félreteszi a régi életvitelét, amelyet a bűn uralt, és gondolatait és tetteit a Szentírás mércéjéhez igazítja. A kívánság épp az ellenkezője ennek az ideálnak.

Senki sem lesz tökéletes vagy bűntelen, amíg ezen a földön jár, de erre kell törekednünk. A Biblia egyértelműen fogalmaz ezzel kapcsolatban az 1Thesszalonika 4:7-8-ban: „Mert nem tisztátalanságra hívott el minket az Isten, hanem megszentelődésre. Aki tehát ezt megveti, az nem embert vet meg, hanem az Istent, aki Szentlelkét is reátok árasztja." Ha a kívánság még nem uralta el az elmédet és szívedet, készülj fel egy feddhetetlen életre, hogy a kívánság kísértéseit leküzdhesd. Ha jelenleg kívánsággal küzdesz, ideje megvallanod a bűnödet Istennek, és kérned, hogy lépjen közbe, hogy a szentség jellemezhesse a te életedet is.

EnglishVissza a magyar oldalra

Mi a kívánság? Mit mond a Biblia a kívánságról?
Oszd meg ezt az oldalt: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries