settings icon
share icon
Kérdés

Honnan tudhatom, hogy a kiválasztottak közé tartozom?

Válasz


Noha számos elmélet létezik arra, hogy mire vonatkozik a kiválasztás az üdvösség tekintetében, tagadhatatlan, hogy a hívők ki vannak választva (Róma 8:29-30, Efezus 1:4-5,11, 1Thesszalonika 1:4). Egyszerűen fogalmazva, a kiválasztás tana azt jelenti, hogy Isten kiválasztja/meghatározza/eleve elrendeli, hogy ki fog megtérni és üdvözülni. Ennek a cikknek nem az a célja, hogy elmagyarázza, miként működik a kiválasztás. A kérdés inkább az: „Honnan tudhatom, hogy a kiválasztottak közé tartozom?" A válasz rendkívül egyszerű: higgy!

A Biblia sehol sem utasít arra, hogy a kiválasztotti vagy nem-kiválasztotti státuszunkkal foglalkozzunk. Ehelyett Isten arra hív, hogy higgyünk, fogadjuk el Jézus Krisztust Megváltónknak kegyelemből és hit által (János 3:16, Efezus 2:8-9). Ha valaki valóban Jézusban bízik üdvössége tekintetében, akkor az illető a kiválasztottak közé tartozik. Az, hogy a hit pecsételi meg a kiválasztást vagy a kiválasztás váltja ki a hitet, az egy másik vita tárgyát képezi. Az az egy biztos, hogy a hit a kiválasztás bizonyítéka. Senki sem fogadhatja el Jézust megváltójának, hacsak Isten nem vonzza őt (János 6:44). Isten elhívja/vonzza azokat, akiket kiválasztott/eleve elrendelt (Róma 8:29-30). Az üdvözítő hitet nem nyerhetjük el anélkül, hogy Isten kiválasztott volna. Ezért az üdvözítő hit a kiválasztás bizonyítéka.

Az az elgondolás, hogy valaki szeretne megtérni, de nem tud, mert nem tartozik a kiválasztottak közé, teljesen idegen a Bibliától. Senki sem keresi Isten üdvtervét a maga elhatározásából (Róma 3:10-18). A Krisztus nélkül valók vakok, és nem látják, hogy szükségük van üdvösségre (2Korinthus 4:4). Ez csak akkor változik meg, amikor Isten elkezdi vonzani magához az illetőt. Isten az, aki megnyitja a szemeket, megvilágosítja az elmét, hogy meglássuk: szükségünk van Jézus Krisztusra mint Megváltónkra. Senki sem térhet meg (változtathatja meg az elméjét a bűn és az üdvösség szükségességének tekintetében), hacsak Isten nem ad megtérést (ApCsel 11:18). Ezért, ha megérted Isten üdvtervét, felismered a szükségességét, és késztetést érzel arra, hogy elfogadd Jézus Krisztust Megváltóként, akkor hidd, hogy üdvösséget nyertél.

Ha elfogadtad Jézus Krisztust Megváltódként, egyedül benne bízol üdvösség tekintetében, és hiszed, hogy áldozata teljesen megfizetett minden bűnödért, gratulálok: egyike vagy a kiválasztottaknak.

EnglishVissza a magyar oldalra

Honnan tudhatom, hogy a kiválasztottak közé tartozom?
Oszd meg ezt az oldalt: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries